„Geef griepprik nooit zonder toestemming”
Toediening van een griepprik in verzorgingstehuizen mag geen routine zijn. Bewoners moeten toestemming geven voor een prik.
Dat stellen dr. M. Verweij en drs. M. van den Hoven van het Centrum voor Bio-ethiek en Gezondheidsrecht (CBG) van de Universiteit Utrecht in een rapport.
Op dit moment worden in ongeveer de helft van de verpleeghuizen bewoners gevaccineerd, tenzij zij of hun vertegenwoordiger bezwaar maken. Zo’n ”geen-bezwaar-systeem” is volgens de onderzoekers moeilijk te verantwoorden.
Wetenschappelijk gezien is vaccinatie in verpleeghuizen zinvol omdat griep een zware wissel trekt op de gezondheid van bewoners. Bij een hoge vaccinatiegraad kan er groepsimmuniteit ontstaan waardoor ook de lichamelijk zwakkere bewoners worden beschermd.
Het verkrijgen van groepsimmuniteit mag echter geen argument zijn om zonder nadrukkelijke toestemming griepprikken toe te dienen, stellen Verweij en Van den Hoven. Groepsimmuniteit is ook moeilijk haalbaar, omdat de vaccinatiebereidheid onder personeel beperkt lijkt. Besmetting via zorgverleners is namelijk een reëel risico.
Hoewel de onderzoekers stellen dat het goed zou zijn jaarlijks toestemming te vragen voor de vaccinatie, is een compromis ook denkbaar. Bewoners kunnen bijvoorbeeld bij opname eenmalig toestemming verlenen, waarna het huis kan uitgaan van het ”geen-bezwaar-systeem”. Dat compromis is echter pas goed verdedigbaar als ook voldoende zorgverleners zich laten vaccineren, vinden de onderzoekers.