Likoed Nederland roept weer op tot boycot kinderpostzegels
AMSTERDAM. De zionistische vereniging Likoed Nederland roept christenen even als in voorgaande jaren op geen kinderpostzegels te kopen.
Volgens voorzitter Struick van Bemmelen van Likoed Nederland laat de stichting Kinderpostzegels de verkoop nog altijd mede ten goede komen aan de Holy Land Trust. Deze in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever gevestigde, Palestijnse organisatie „geeft steun aan de terroristische organisatie Hamas, subsidieert de Palestijnse politiek en probeert Israël zoveel mogelijk te schaden”, aldus Struick van Bemmelen.
Hij wijst onder meer op uitspraken van directeur Sami Awad van de Holy Land Trust. Deze zou over de Palestijnse terreuraanslagen hebben gezegd: „Wij veroordelen het gewapend verzet niet, omdat het verzet is tegen bezetting en onrecht.”
De stichting Kinderpostzegels steunt een project in de Palestijnse Gebieden en Israël, zo blijkt uit het jongste jaarverslag van de organisatie. Het betreft het Palestine Community Project dat kinderen in de Palestijnse conflictgebieden inmiddels al zes jaar helpt om te gaan met hun trauma’s door middel van muziek, theater en circusacts. Onderdeel van het programma is het geven van muziek- en danslessen aan leerkrachten en welzijnswerkers om zodoende zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Het project richt zich nadrukkelijk op de meest kwetsbare kinderen in bijvoorbeeld vluchtelingenkampen, zoals kinderen met een handicap.
Volgens een woordvoerster van stichting Kinderpostzegels legt de organisatie voor dit project echter geen contact met de Holy Land Trust, maar met Musicians Without Borders (Artiesten zonder Grenzen, red.), een internationaal werkende organisatie met een hoofdkantoor in Amsterdam. Deze organisatie organiseert projecten en ontwikkelt methodes „voor verzoening en traumaverwerking door muziek.”
Specifiek voor het muziekprogramma in de Palestijnse conflictgebieden werkt Musicians Without Borders al vanaf 2008 echter wel met de Holy Land Trust samen, erkent de woordvoerster. „Maar dat wij projecten van de Holy Land Trust zouden steunen, is onjuist. Wij zijn politiek neutraal en zullen nooit geweld financieren. Wij kiezen de kant van het kwetsbare kind, ongeacht het conflict dat aan hun problemen ten grondslag ligt.”
De overige projecten van de Holy Land Trust richten zich onder meer op het werven van vrijwilligers voor de herbouw van Palestijnse woningen die als gevolg van gevechtshandelingen zijn verwoest, of op het bevorderen van lotgenotencontacten tussen Palestijnse jongeren uit verschillende, van elkaar gescheiden gebieden, aldus de website. Ook is het mogelijk via de organisatie deel te nemen aan excursies, inclusief het verblijf in Palestijnse gastgezinnen, om op die manier te ervaren hoe het voor Palestijnen is om te moeten leven in de zogenaamde „bezette gebieden.” De Holy Land Trust runt ook een onderzoekscentrum voor conflictstudies waar het Midden-Oostenvraagstuk vanuit wisselende wetenschappelijke disciplines kan worden bestudeerd.
Het Palestine Community Project wordt behalve door de stichting Kinderpostzegels onder meer gesteund door Doopsgezind Wereldwerk, de Stichting Prelude Foundation, de British Shalom-Salaam Trust (een Engelse organisatie van joodse academici en juristen die kritisch staan ten opzichte van het Israëlbeleid) en de stichting Talliq die opkomt voor de rechten van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.
Vorig jaar sloeg de boycotoproep van Likoed Nederland onder meer aan in Urk, waar de gemeenteraad op initiatief van de lokale partij Hart voor Urk de bevolking oproep de postzegels te boycotten. In het jaarverslag schrijft de stichting Kinderpostzegels dat de negatieve media-aandacht die daardoor ontstond „zeker geen positieve bijdrage” heeft geleverd aan de opbrengst.