„Dossier PX10 gebaat bij nieuw onderzoek”
HILVERSUM (ANP). De kwestie rond het wapenschoonmaakmiddel PX10, dat jarenlang bij Defensie werd gebruikt, zou gebaat zijn bij nieuw, onafhankelijk onderzoek. Dat heeft Jan Tytgat, hoogleraar toxicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven zaterdag gezegd in het programma EenVandaag. Nieuw onderzoek zou volgens Tytgat kunnen uitwijzen of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 1986 heeft gerekend met de juiste variabelen en of de conclusies correct waren.
Het onderzoek van het RIVM waar Tytgat over sprak gaat over de vraag hoe groot de kans was dat militairen kanker zouden krijgen doordat ze onbeschermd in aanraking waren geweest met PX10, waar de kankerverwekkende stof benzeen in zat. Volgens het RIVM was de kans heel klein dat militairen er leukemie van zouden krijgen. Volgens Tytgat heeft het RIVM de kwestie veel te statistisch benaderd, in plaats van naar individuele gevallen te kijken.
Tussen 1950 en 1996 werkten ruim 1,7 miljoen militairen bij Defensie, aldus EenVandaag. Zij maakten hun wapens schoon met PX10.
Onderzoeker Eric Lebret van het RIVM erkende dat het „veel mooier” was geweest als PX10 zelf nog te onderzoeken was geweest en als er bij individuen metingen gedaan konden worden. Het middel is echter nergens meer te vinden. Op een oproep aan de krijgsmacht mee te doen aan het onderzoek reageerde destijds alleen de marine. Het RIVM sprak voor het onderzoek met 23 marinemensen en vertaalde hun ervaringen naar het werk bij andere onderdelen van de krijgsmacht.
Vrijdag zei EenVandaag dat minister Jeanine Hennis van Defensie de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd over PX10. Het ministerie spreekt dat tegen. De minister heeft de Kamer „volledig en zorgvuldig” geïnformeerd, aldus Defensie.