Stichting WAG: snel afspraken met NAM
GRONINGEN (ANP). Ga niet in hoger beroep, maar zoek een manier om snel de waardedaling van huizen in het aardbevingsgebied uit te rekenen. Die oproep deed de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) woensdagmiddag opnieuw aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De gaswinning van dat bedrijf veroorzaakt aardbevingen in het noorden. Het bedrijf moet gedupeerden daarom compenseren voor de waardedaling, besliste de rechter woensdag.
De WAG wil snel met de NAM praten en samen een formule opstellen. „We zitten beide niet te wachten op het voor de rechter behandelen van 900 individuele dossiers”, zegt WAG-voorzitter Lolke Weegenaar. De advocaat van de stichting, Pieter Huitema, voegt er aan toe: „We zouden die berekeningen kunnen maken op basis van bijvoorbeeld de afstand tot het epicentrum en de ondergrond. Voor zo’n regeling zijn wel twee partijen nodig en tot dusver heeft de NAM op geen enkel moment contact met ons gezocht.”
Volgens de advocaat zouden met deze uitspraak ook inwoners van de stad Groningen en van Zuidlaren aanspraak kunnen maken op compensatie. Het bevingsgebied is volgens de rechter het gebied waar bevingen plaatsvinden. Ook in de stad Groningen zijn huizen beschadigd geraakt.
De NAM heeft drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. „Juridisch is die mogelijkheid er”, zegt Weegenaar. „Maar emotioneel en maatschappelijk gezien kunnen ze het niet maken.” Bovendien liggen lopende claims dan stil. „We willen slepende procedures voorkomen”, aldus Weegenaar.
De stichting WAG denkt dat de schade voor de NAM kan oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Ze houden vast aan het eigen onderzoek waaruit blijkt dat de waarde van de woningen met 5 tot 25 procent is gedaald. „De rechter sprak over enkele procenten, maar geeft in zijn vonnis aan dat dit ook hoger kan zijn. Met een gemiddelde waardedaling van 10 procent kom je uit op het magische miljard, maar dit kan zomaar meer worden”, besluit voorzitter Weegenaar.