„Treiterlijn minder populair”
Iemand terugroepen naar huis vanwege een rioolverstopping, meedelen dat een kandidaat gezakt is voor een examen, of mensen lastig vallen met seksuele vrijpostigheden. De Tweede Kamer wil een verbod op treiterlijnen, waarmee mensen argeloze burgers kunnen dwarszitten door het sturen van vervelende boodschappen.
Voor 80 eurocent per minuut brengen treiterlijnen onaangename berichten over, terwijl de treiteraar kan meeluisteren. De boodschappen worden vanaf een bandje afgespeeld, zodat het ’slachtoffer’ niet in gesprek kan gaan.
Een van de exploitanten, Telefuture in Rotterdam, noemt zich „gespecialiseerd in interactieve communicatie.” „De treiterbox is niet interactief”, erkent commercieel directeur A. de Lange. „De ontvanger kan niets terugzeggen.”
Minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt pesten via telefoongesprekken of via tekstberichten op de mobiele telefoon „immoreel en volstrekt onacceptabel”, maar ziet niets in een wettelijk verbod. Volgens Brinkhorst moet de overheid niet als zedenmeester optreden. Wel wilde hij in goed overleg de uitwassen tegengaan.
In november vorig jaar sprak hij met de exploitanten af dat die zich beperkingen zouden opleggen. Overigens kwamen slechts drie van de ongeveer tien aanbieders opdagen bij het gesprek. Volgens CDA-kamerlid Atsma, die deze week een steekproef hield, is er van de goede voornemens weinig terechtgekomen. PvdA en D66 steunen zijn verzoek om een wettelijk verbod.
Volgens De Lange zijn er in november wel degelijk maatregelen genomen. „We hebben wat extreme uitspraken, zoals over het uiterlijk van mensen, verwijderd. De oorzaak van de huidige commotie is mij onduidelijk.”
Er zijn nog genoeg ’grappen’ in uw assortiment overgebleven waaraan mensen een aanstoot kunnen nemen of die erg ingrijpend voor hun kunnen zijn. Waar ligt voor u de grens?
„Wij willen mensen niet moedwillig schade berokkenen.”
Als mensen schrikken of verdrietig zijn, is dat geen schade?
Een mededeling als „je moeder is ziek” vind ik over de grens gaan, maar de boodschap „je moeder gaat vreemd” moet wel kunnen.”
Wat bewoog uw firma om deze service te gaan aanbieden?
„Er was een jaar of drie geleden een enorme vraag naar. We bedoelden de boodschappen als geintjes.”
Sommige ’geintjes’ zullen als nogal schokkend worden ervaren.
„Tja, over de vraag wat schokkend is, heeft iedereen een eigen mening.”
De Tweede Kamer vindt dat het morele appèl van minister Brinkhorst weinig heeft uitgewerkt en wil de treiterlijnen verbieden.
„Dat kan niet. Het is in strijd met de huidige telecomwet. En als de regelgeving veranderd wordt, zullen de aanbieders snel weer een maas in de wet vinden. Er zijn zo veel mogelijkheden om mensen lastig te vallen; er is geen beginnen aan om dat allemaal te gaan verbieden. Overigens weegt het voor ons zo zwaar niet meer. De treiterlijn is een paar maanden heel populair geweest, maar inmiddels allang over het hoogtepunt heen. Er wordt ook minder bekendheid aan gegeven, want nogal wat media hebben ons gevraagd deze dienst uit onze advertenties te halen. Momenteel worden nog enkele tientallen boodschappen per dag afgespeeld en dat aantal neemt nog steeds af.”
CDA-kamerlid Atsma onderzoekt momenteel hoe België tot een verbod op treiterlijnen is gekomen. De Belgische telefoonmaatschappij Belgacom sloot twee jaar geleden de lijn van Telefuture af. De Belgen beschouwen de boodschapper op het bandje als een persoon en concluderen daaruit dat de treiteraar aan ongeoorloofde afluisterpraktijken doet.
In Nederland diende de Stichting Kinderconsument klachten in tegen pestwebsites. Die maken zich volgens Kinderconsument schuldig aan het mogelijk maken van belaging en stalking.