Enteren schip Greenpeace kost Rusland geld
DEN HAAG (ANP). Rusland moet Nederland schadevergoeding betalen wegens het incident met het Nederlandse schip Arctic Sunrise in 2013. De Russen schonden toen het internationaal recht toen zij het Greenpeace-schip enterden en de dertig opvarenden oppakten. Dit bepaalde het Permanente Hof van Arbitrage maandag. De hoogte van de compensatie wordt later bepaald.
De Arctic Sunrise werd in september 2013 geënterd tijdens een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom in de Barentszzee. Onder de dertig opvarenden waren twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. De actievoerders werden aangeklaagd voor terrorisme en piraterij, waarop vijftien jaar celstraf staat, maar ze kregen uiteindelijk amnestie. De Russen hielden het schip nog maanden aan de ketting.
Het arbitragehof in Den Haag bepaalde dat de protestactie van Greenpeace valt onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën. Het hof concludeerde ook dat er geen sprake was van piraterij en terrorisme.
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) verwelkomt de uitspraak. „Het hof heeft Nederland op alle belangrijke punten gelijk gegeven. Dat houdt in dat Rusland het schip onterecht heeft vastgelegd en de bemanning onterecht heeft gearresteerd”, aldus Koenders.
„De uitspraak van het hof biedt schepen in internationale wateren de garantie dat ze niet zomaar, zonder dat een land hier het recht toe heeft, kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. Ook niet als ze gebruik maken van het recht om te demonstreren”, stelt de minister. Koenders hamert erop dat de uitspraak van het hof juridisch bindend is voor Rusland. Rusland heeft eerder te kennen gegeven dat het de arbitrage „niet accepteert”.
Greenpeace reageerde verheugd „Dit is heel goed nieuws. We wisten al heel lang dat de entering en de detentie onrechtmatig waren. Dit is nog eens een bevestiging”, zei Faiza Oulahsen.
Nederland heeft namens Greenpeace een claim ingediend. „Volgens het internationaal recht kan de Staat compensatie vragen voor geleden schade aan eigen schepen en bemanning”, aldus de jurist van Greenpeace. De claim die de milieuorganisatie heeft ingediend, bedraagt volgens hem ruim 7 miljoen euro plus rente. De Staat heeft daarnaast een claim van 500.000 euro ingediend voor onder meer de kosten van arbitrage, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.