Nederland kent hoge dapperheidsonderscheiding
DEN HAAG (ANP). Mocht het kabinet besluiten om de vier mannen die een aanslag verijdelden in de Thalys van Amsterdam naar Parijs een hoge Nederlandse onderscheiding te geven, dan komt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon het meest in aanmerking.
Dat zegt een woordvoerster van de Kanselarij der Nederlandse Orden, de organisatie die adviseert over koninklijke onderscheidingen. PVV-voorman Geert Wilders heeft maandag vragen gesteld over een eventuele onderscheiding aan premier Mark Rutte. In Frankrijk kregen de drie Amerikanen en een Brit de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d’Honneur (Legioen van Eer).
Dat zou in Nederland de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon kunnen zijn, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.
De erepenning werd ingesteld in 1822 na de redding van een militair uit een diepe waterput, meldt de website van de kanselarij lintjes.nl. Omdat de redding niet tijdens gevechten plaatsvond, vond Koning Willem I de Militaire Willems-Orde niet geschikt om deze daad te belonen. „Als alternatief stelde hij de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in”, meldt de site.
Van de erepenning bestaan een bronzen, zilveren en gouden uitvoering. Begin 20ste eeuw werden vooral reddingen op zee beloond, maar ook mensen die hol geslagen paarden wisten te beteugelen kregen de penning. Sinds de opkomst van gemotoriseerd spoor- en wegvervoer zijn ook mensen onderscheiden voor reddingen bij ongelukken met treinen, trams en auto’s en later vliegtuigen. Nog later werd ook de overmeestering van gevaarlijke personen en terroristen beloond.
Volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden is de penning sinds 1970 nog maar nauwelijks toegekend. Bij toekenning geldt als criterium dat sprake moet zijn van „moedig en beleidvol optreden met gevaar voor eigen leven”.
Het kabinet heeft de kanselarij nog niet benaderd over de specifieke zaak van de Thalys.