Binnenland

Noodfonds aannemers voor gedupeerden „Alphen”

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP). De drie aannemers die in Alphen aan den Rijn aan de Julianabrug werkten, hebben een noodfonds opgericht voor bewoners en ondernemers die gedupeerd zijn door het ongeluk met de twee hijskranen en een brugdeel. Een woordvoerster van de gemeente zegt naar aanleiding van een bericht van de NOS dat de aannemers Mourik, BSB en Peinemann in totaal 1,25 miljoen euro in het fonds stoppen.

18 August 2015 16:05Gewijzigd op 15 November 2020 21:07
Alphen aan den Rijn. Beeld ANP
Alphen aan den Rijn. Beeld ANP

Het geld is bedoeld om „directe schade aan woningen en winkels te vergoeden”, aldus Jaap Kruijt, directeur van Mourik Groot-Ammers. Volgens een woordvoerder moet het fonds gezien worden als voorfinanciering, „waaruit de eerste rekeningen kunnen worden betaald.” „Het geld van de verzekering komt dan later wel.” De gemeente wijst een onafhankelijk persoon aan die de schadegevallen beoordeelt.

De herstelwerkzaamheden aan de verwoeste woningen en winkels kunnen voorlopig nog niet beginnen. Er moet worden bepaald hoe het opruimen van de ravage het best kan worden aangepakt, zonder dat de kranen en het puin voor nog meer schade zorgen.

Het geld in het steunfonds betalen de drie bedrijven uit eigen zak. Volgens Kruijt zijn de aannemers „prima verzekerd”, maar kan het lang duren voordat alles rond de aansprakelijkheid is geregeld. „Daar zijn de experts voorlopig nog niet uit. Wij vinden dat de gedupeerde bewoners en winkeliers niet onnodig lang moeten wachten op schadevergoeding.”

De gemeente heeft de bedrijven aansprakelijk gesteld voor het ongeluk op 3 augustus, toen de kranen en het brugdeel omvielen op woningen en winkels. Hoofdaannemer Mourik vindt het op zich logisch dat de gemeente de claim bij hen heeft neergelegd, maar zegt dat de werkzaamheden aan de Julianabrug zijn uitbesteed aan BSB Staalbouw. Daarop zei directeur/eigenaar Jan Pesie van BSB: „Wij zijn de leverancier van de stalen brug met alles wat erbij hoort. Maar het plaatsen hebben wij weer uitbesteed aan onderaannemer Peinemann.” Volgens Ad Kornet van Peinemann is het neerleggen van een aansprakelijkheidsclaim een standaardprocedure die pro forma wordt uitgevoerd en moet uit onderzoek blijken waar de verantwoordelijkheid uiteindelijk komt te liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer