Kerk & religie

„In de kerk horen gezinnen bij elkaar te zitten”

APELDOORN. Het idee om mannen en vrouwen gescheiden in de kerk te laten zitten, eerder deze week geopperd door de Elburgse organist Wim Magré, wordt op Facebook met onbegrip en hilariteit ontvangen.

Redactie kerk
14 August 2015 19:59Gewijzigd op 15 November 2020 21:04
beeld Wikimedia
beeld Wikimedia

Gescheiden zitten in Gods huis is volgens Magré in de vroeg­christelijke kerk ingevoerd en heeft vele eeuwen bewezen goed te zijn, stelde hij dinsdag op zijn Facebook­pagina. Een voordeel is volgens hem dat er meer broederschap ontstaat. „De aandacht wordt immers van het eigen gezinnetje afgeleid.” Ook zou de kerkgang voor weduwen, weduwnaars en alleenstaanden gemakkelijker worden.

Onbegrip, hilariteit en venijn domineren de meer dan 500 reacties op de Facebookpagina van het RD, waarna een verraste Magré relativeerde. „Ze nemen het wel allemaal erg serieus.”

„Een goeie mop, Wim.”

„1-aprilgrap met verlengsnoer.”

„Lijkt de moskee wel.”

„Ha, ha, in welk jaar leven we? Vanavond steken we een petroleum­lamp aan en gaan we in de teil.”

„Waar moeten de transgenders dan zitten?”

„Wie gaat mijn man aanstoten als hij in slaapt valt…?”

„Geef mij maar een hangmat.”

In de serieuzere reacties blijkt dat mensen het splitsen van het gezin een eng idee vinden. „Een kerkdienst bijwonen doe je met je hele gezin!”

Gescheiden zitten als mannen en vrouwen, is „iets van vroeger”, reageert een vrouw. „Toen ik kind was, zaten mijn opa’s en oma’s gescheiden van elkaar in de kerk. Maar ik ben tegen. Er is niets mooiers om met elkaar als gezin in de kerk te zitten!”

Een alleenstaande vrouw noemt het plan „belachelijk.” „Ik vind het juist als alleenstaande vrouw fijn om eens naast iemand van het andere geslacht te zitten en word dan echt niet meer afgeleid.”

„Waar ik wel voor ben”, aldus een reactie, „is jeugd bij de eigen ouders of bij de aanstaande schoonouders. Gezinnen bij elkaar dus, en geen banken vol jeugd.”

Iemand wijst erop dat in Duitsland bij de Ruslandbaptisten het gescheiden zitten nog vaak voorkomt. Slechts een enkeling kan de suggestie wel waarderen. „Toch goede argumenten, grap of niet. Stof om over na te denken, al zit ik ook liever bij mijn gezin.”


Zie ook:

„Laat mannen en vrouwen apart zitten”, Reformatorisch Dagblad (13 augustus)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer