Conflict over bolletjesslikkers
Minister Donner van Justitie heeft een conflict met de rechterlijke macht over het vrijlaten van bolletjes-slikkers. De bewindsman heeft besloten dat bolletjesslikkers die na zes dagen nog steeds drugs in hun lichaam hebben, niet mogen worden vrijgelaten.
De minister bepaalt dit in reactie op het besluit van de Haarlemse rechtbank niet langer mee te werken aan de noodmaatregel om bolletjesslikkers zonder dagvaarding terug te sturen. Volgens de rechtbank zou het heenzenden van drugskoeriers zonder dagvaarding een tijdelijke maatregel zijn, maar alles wijst er nu op dat het een definitieve maatregel is.
De rechtbank vindt het niet wettig om iemand zonder dagvaarding vast te houden. Daarom valt de rechtbank terug op een andere maatregel van het openbaar ministerie, namelijk dat koeriers met minder dan 3 kilo drugs zonder dagvaarding worden teruggestuurd. Bolletjesslikkers hebben veel minder dan 3 kilo in hun lichaam. Ze worden daarom niet vervolgd en kunnen dus ook niet in bewaring worden gesteld, stelde de rechtbank dinsdag.
Volgens het openbaar ministerie en minister Donner moeten de bolletjesslikkers echter in elk geval worden vastgehouden totdat ze de bolletjes met cocaïne kwijt zijn. De rechtbank stelt dat het OM aan alle problemen een eind kan maken door de bolletjesslikkers weer een dagvaarding mee te geven. Overigens kan justitie een bolletjesslikker zelf maximaal zes dagen vasthouden voordat een rechter-commissaris beslist of de koerier nog langer blijft vastzitten.
Het openbaar ministerie in Haarlem is verbaasd over het besluit van de rechtbank. Het gaat de zaak voorleggen aan de Hoge Raad. Volgens het OM is het juist in strijd met de wet koeriers met drugs in hun lichaam vrij te laten.
De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Donner weten hoe de rechtbankuitspraak zich verhoudt tot zijn beleid. Bovendien plaatst de VVD vraagtekens bij Donners opmerking dat een bolletjesslikker die eerst is weggestuurd opnieuw in verzekering kan worden gesteld. De partij vraagt zich af of dat juridisch wel haalbaar is.
Het CDA erkende dinsdagavond in het televisieprogramma NOVA dat dit een truc is. De partij vindt die echter te billijken als alternatief voor het terugvliegen van de koeriers met bolletjes in hun lichaam. Het CDA denkt dat Donner anders moet kijken of de wet niet moet worden aangepast voor de bolletjesslikkers, opdat ze langer kunnen worden vastgehouden.
Op de luchthaven Schiphol komt binnenkort een bodyscan. Daarmee kan de politie direct zien of iemand drugs smokkelt door middel van ingeslikte bolletjes.
De bodyscan past in het beleid dat justitie sinds december voert op vluchten vanuit de Nederlandse Antillen en Suriname. Daar vinden zogenaamde 100-procentscontroles plaats, waarbij in principe alle bagage wordt gecontroleerd. Door middel van een bodyscan kunnen de controlerende autoriteiten direct zien of iemand een bolletjesslikker is. In een brief die minister Donner van Justitie gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft hij dat een bodyscan het werken vergemakkelijkt. De bodyscan die reeds op Curaçao staat, blijft daar staan.
In zijn brief kondigt Donner verder aan dat politie en justitie ook 100-procentcontroles op cocaïne gaat uitvoeren op vluchten uit Zuid-Amerika naar Schiphol. Om welke landen en vluchten het gaat, schrijft de minister niet. Het is bekend dat vooral vanuit Venezuela en Columbia veel drugs worden gesmokkeld. De controles beginnen op zeer korte termijn.