„Schud christenen wakker om koopzondag”
WAGENINGEN. Winkeliers uit de binnenstad van Wageningen krijgen binnenkort een enquête voorgelegd met de vraag of ze op zondag vaker hun zaak willen openen dan de huidige zes keer. Donderdag riep vakorganisatie RMU Wageningse kerken op om zich daar tegen uit te spreken. Het kan geen kwaad als kerkmensen in de overwegend seculiere stad wakker worden geschud, vindt ds. J. B. Kamp.
De hervormde ds. Kamp is sinds 2012 met emeritaat. Hij was sinds 2000 verbonden aan de Wageningse protestantse wijkgemeenten Mattheüs en Markus en gaat daar nog regelmatig voor. Vanwege vakantie van ds. H. L. Versluis, de huidige wijkpredikant, verleent hij momenteel ook pastorale bijstand.
U spreekt regelmatig met winkeliers uit de Wageningse binnenstad. Wat hoort u van hen als het gaat over de toenemende druk om op zondag open te gaan?
„Vooral kleine ondernemers, die vaak samen met hun vrouw de winkel runnen, moeten er niets van hebben. „Zondag is de enige dag in de week waarop we nog aan onszelf kunnen toekomen”, hoor ik dan, ook van mensen die helemaal niet kerkelijk zijn. Wageningen is een vrij geseculariseerde stad. De meesten die ik spreek zijn niet zozeer uit religieuze overwegingen tegen maar puur uit zelfbehoud.
Een seculiere winkelier vertelde me dat hij zelfs SGP heeft gestemd omdat die partij zich tenminste nog sterk maakt tegen zondagsopenstelling. Iemand die een paar modehuizen bezit zei tegen me: „Ik hoop dat het niet doorgaat, want het is een ramp. Ik moet mijn personeel meer betalen, ik weet niet hoeveel mensen er in de winkel komen en de meesten kopen niets.” Volgens mij komt de druk vooral van de supermarkten, waarvan de meeste al elke zondag open zijn.”
Wat vindt u van de oproep van de RMU aan Wageningse kerken?
„Ik denk dat het geen kwaad kan als we een beetje wakker geschud worden. Ik proef in Wageningen onder kerkmensen een zeker fatalisme. In onze seculiere omgeving heeft dat geen zin, zeggen ze. Indertijd, toen de koopzondag pas was ingesteld, heeft onze gemeente een tijdje een evangelisatiestand neergezet. Daarvoor vroegen we vrijwilligers, maar die waren amper te krijgen. De mensen die op zondag winkelen bereik je toch niet, zei men. Maar dat was niet waar, onze stand trok best belangstelling.”
Wat verwacht u van de enquête die binnenkort onder de winkeliers van de binnenstad wordt gehouden?
„Als je de kleine winkeliers en ook sommige ondernemers met middelgrote zaken op de man af vraagt hoe ze erover denken, zullen de meesten het liefst dichtblijven op zondag. Maar de voorstanders zullen erop wijzen dat in Ede de meeste winkels op zondag wel open zijn en dat dicht blijven in Wageningen slecht is voor hun concurrentiepositie. Wageningse winkeliers hebben het al moeilijk. Ik vrees dat ze uit angst misschien toch maar voorstemmen.”
Gaat u zelf nog iets doen met de oproep van de RMU?
„Ik ben van plan de beide scribae van de wijkgemeenten Mat- theüs en Markus, die ik nog goed ken, even aan te schieten. En ik ga ook even praten met collega Versluis.”
Intussen lijkt het erop dat de RMU meer oog krijgt voor seculiere argumenten in haar strijd tegen de zondagsopening van winkels. Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, verwees donderdag in zijn weblog naar aanleiding van de situatie in Wageningen met instemming naar een recent artikel van journalist Marcel ten Hooven in NRC Handelsblad. Die laatste stelde dat een publieke rustdag goed is voor iedereen. Christenen zouden zich niet moeten beperken tot religieuze argumenten.
Wat vindt u daarvan?
„Je moet soms listig zijn als de slangen. Je zag dat de SGP in de strijd tegen de koopzondag soms samen optrok met de Socialistische Partij, waarbij die laatste partij dat puur vanuit sociale overwegingen deed. Zelfs al vrees je de Heere niet, dan nog heeft de mens een rustdag nodig. Die is niet voor niets ingesteld.”