Opinie

Commentaar: Voetbalclubs moeten betalen voor inzet van politie

Het cao-conflict bij de politie staat ineens in de schijnwerpers van de publiciteit. De oorzaak is dat de agenten hebben aangekondigd dat er de komende dagen een werkonderbreking komt bij de start van de eredivisie van het betaald voetbal. En dat is groot nieuws in het land van koning voetbal.

Hoofdredactioneel commentaar
7 August 2015 12:02Gewijzigd op 15 November 2020 20:55
Sommige voetbalwedstrijden gingen wel door, ondanks de staking. beeld ANP
Sommige voetbalwedstrijden gingen wel door, ondanks de staking. beeld ANP

Verschillende wedstrijden gaan nu niet door, omdat de gemeenten vrezen dat zij de problemen met de openbare orde en veiligheid niet aankunnen. Door het cao-conflict wordt weer eens duidelijk dat de inzet van de politie voor het profvoetbal erg belangrijk is. Jaarlijks gaat het om ongeveer 300.000 uren. Een enorm aantal, zeker omdat de politie aan andere taken rond openbare orde en veiligheid toch al minder toekomt.

Terecht is er daarom in de achterliggende jaren in de Tweede Kamer voor gepleit dat clubs moeten gaan bijdragen aan de politie-inzet. Zij hebben weliswaar al een aantal maatregelen genomen om de overlast in en om de stadions terug te dringen, maar de politie-inzet is nog steeds onmisbaar, zo blijkt ook nu weer.

Het voorstel voor het laten betalen voor het inzetten van agenten ligt gevoelig in de politiek, maar het is van belang dat het uit de lade wordt gehaald. Nu betaalt de belastingbetaler fors mee aan het profvoetbal, terwijl er vooral bij de grote clubs vele miljoenen omgaan. Ajax heeft 100 miljoen euro op de bank, terwijl de politie bij de wedstrijden van deze club vorig jaar bijna 40.000 manuren inzette.

Nu zijn de opbrengsten voor de clubs, maar de kosten voor de samenleving. Dat is uiterst merkwaardig en oneerlijk. Het principe van de vervuiler betaalt, moet daarom worden doorgevoerd. Dat zal niet gemakkelijk zijn in een land waar voetbal op zo’n voetstuk staat, maar het gaat hopelijk wel gebeuren.

Ook is het belangrijk dat het cao-conflict bij de politie wordt opgelost. De problemen lopen al enkele maanden. De meeste bonden zijn akkoord met het bod van het kabinet, maar de FNV –verreweg de grootste– heeft scherpe kritiek. Deze richt zich op onder meer de te geringe loonsverhoging in combinatie met de pensioenpremie en regelingen voor overwerk en vrije weekenden.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft daarentegen aan dat er geen ruimte is voor extra geld. Hij heeft 133 miljoen euro beschikbaar gesteld voor loonruimte. Een fiks bedrag, maar in de ogen van de FNV niet voldoende. Het conflict gaat met name over de verhouding tussen het loon en de verlaging van de pensioenpremie. Deze vermenging maakt een oplossing niet eenvoudig.

Belangrijk is dat de partijen om de tafel gaan. Bij 
de politie is er al de nodige onrust door de omvorming naar een nationale politie. De organisatie daarvan vraagt al veel meer aandacht dan verwacht. Bovendien zijn er bij acties vaak alleen maar verliezers.

Met goed overleg zijn de verschillende partijen er in de Nederlandse polder altijd uitgekomen. Het doel is een sterk en gemotiveerd politiekorps dat een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid, en dat zeker niet alleen bij voetbalwedstrijden.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer