„Een referendum? Nooit meer!”
Drie keer binnen een jaar kwam ze als verliezer uit een race om het burgemeesterschap in een andere gemeente. Toch denkt burgemeester J. H. M. Hermans-Vloedbeld van Ouderkerk aan den IJssel niet dat ze hierdoor beschadigd is. Maar aan een referendum begint ze niet meer.
De PvdA in de gemeente Ouderkerk leverde de afgelopen dagen behoorlijke kritiek op de VVD-burgemeester. Haar geloofwaardigheid zou onder druk komen te staan en ze zou verdere sollicitaties voorlopig achterwege moeten laten. Maar Hermans is niet onder de indruk van de kritiek. „De fractie is niet rechtstreeks naar mij toe gekomen. Ik heb het uit de media moeten vernemen.”
In 2001 trad ze aan als burgemeester. Ze stelde zich toen een belangrijk doel: de bestuurscrisis binnen de gemeente aanpakken. Die taak heeft ze vorig jaar afgerond, zo is haar mening. „Het was een pittige klus, maar mijn werk in Ouderkerk zit erop. De problematiek die er lag, is nu opgelost.”
Het was een reden om mee te dingen naar een burgemeesterspost in een andere gemeente. In Renkum en Coevorden belandde ze op de tweede plaats van de benoemingslijst. Een ondankbare plaats, want je kunt beter meerdere keren zesde worden dan één keer tweede, zo vindt ze. In Delfzijl moest ze aan een referendum meedoen. Tegen wil en dank, aldus Hermans. Voor het eerst vond er een referendum plaats tussen twee vrouwen. Hermans verloor. Met ruime cijfers won M. Appel-de Waart (PvdA), burgemeester van het Gelderse Bergh, de verkiezing.
Bij een referendum komt alles van je op straat te liggen.
„Dat klopt, maar ik wilde graag in Delfzijl aan de slag gaan, dus moest ik hieraan meedoen.”
Gaat u vaker meedoen aan een referendum?
„Never again. Hier begin ik niet meer aan. Het gaat in de campagne om drie keer niks. De onderwerpen waarover de verkiezing ging, sloten niet aan bij de grote bestuurlijke problemen die er in die gemeente zijn. Je kunt immers niet met een inhoudelijk programma de zeepkist op. Het was bovendien af en toe echt onburgemeesterlijk.”
Wat vindt u van een referendum?
„Het referendum zou moeten verdwijnen. Daarnaast moeten we blijven bij het systeem van de benoemde burgemeester. Gelukkig wordt bekendmaken van de twee eerste kandidaten voor een burgemeesterschap, zoals dat nu gebeurt, door de Eerste en Tweede Kamer afgeschaft. Daar ben ik het mee eens.”
Bent u door uw drie sollicitaties beschadigd?
„Nee, helemaal niet. Ik kan hier gewoon blijven functioneren. Zolang ik hier werk, wil ik me voor 200 procent blijven inzetten. Ik ga ervan uit dat ik die ruimte nog steeds krijg.”