„Inspecteer na de storm huis vakantiegangers”
DEN HAAG (ANP). Na de zomerstorm van zaterdag adviseert het Verbond van Verzekeraars familie, vrienden en buren van mensen die op vakantie zijn een kijkje te nemen bij hun woning. „Laat iemand die de sleutel heeft langsgaan om het dak en de tuin te inspecteren. Is er schade dan wordt die alleen maar groter als er niets gebeurt. Ook kan het leiden tot onveilige situaties” , aldus een woordvoerder zondag.
Op zijn vroegst maandagmiddag is volgens hem iets zinvols te zeggen over de financiële schade door de zomerstorm. „Op dit moment is nog met geen mogelijkheid een schatting te maken van het totale schadebedrag. Maandag gaan de verzekeringskantoren open en komen de eerste claimprognoses binnen.”
Stormschade aan auto’s zal waarschijnlijk in de meeste gevallen worden gedekt door de verzekering. „Officieel moet er dan sprake zijn van windkracht 9, maar ook als de schade is ontstaan bij windkracht 7 zal iemand met een verzekering met beperkt casco zijn of haar schade gewoon vergoed krijgen.”
Nederland beleefde zaterdag de tweede zware zomerstorm sinds het begin van de metingen in 1901. Uit het hele land kwamen meldingen binnen over schade. Het ging vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade aanrichtten aan huizen, auto’s, tuinen en straten. Alleen op 12 augustus 1914 kwam het ook tot een zomerstorm.
Omdat zo’n storm zelden voorkomt, verwacht het Verbond van Verzekeraars een ander type schade, zoals kapotte tenten en caravans en andere schade die vakantiegangers onderweg hebben opgelopen. Vaak zullen mensen daarom een beroep doen op hun reis- in plaats van inboedelverzekering. „De schade wordt heus wel vergoed. Juist voor dit soort onverwachte schades hebben mensen een verzekering.”
De meeste claims verwacht het verbond uit het kustgebied en de stadsregio’s Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Van belang is de hevigheid van de storm in combinatie met de bevolkingsdichtheid. Zondag meldde Staatsbosbeheer al dat de schade aan de natuur het grootst is in Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
Doordat het volop zomer is en bomen al hun bladeren hebben, vangen ze veel wind en worden ze zwaar door de regen. Dat kan verklaren waarom er zo veel bomen zijn omgewaaid. „Daar staat tegenover dat in veel straten minder auto’s staan omdat half Nederland in Zuid-Frankrijk zit.” De zegsman denkt wel dat veel zwakke bomen al zijn omgegaan tijdens de herfststorm in oktober 2013 en de storm van begin dit jaar.