Binnenland

„Bovenmenselijk veel van nabestaanden gevraagd”

NIEUWEGEIN (ANP). „Bij alle verdriet dat er toch al was, is er het afgelopen jaar bovenmenselijk veel gevraagd van uw geduld en vertrouwen. Dat realiseer ik mij heel goed”, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens de herdenking van de ramp met vlucht MH17. Die gebeurde precies een jaar geleden.

17 July 2015 13:44Gewijzigd op 15 November 2020 20:31
beeld ANP
beeld ANP

„Des te groter is het respect voor de waardigheid die u hebt getoond”, richtte hij zich tot de nabestaanden. „En ik wil u daar uit de grond van mijn hart voor bedanken. Want na het verdriet om het intense gemis is de lange en complexe nasleep misschien wel een van de moeilijkste dingen. De berging van de lichamen en wrakstukken, het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, en alles wat daarop nog moet volgen om maximaal recht te doen aan uw dierbaren.”

Rutte noemde de 17e juli van vorig jaar „dat bevroren moment in de tijd”. Iedereen wist waar en hoe het nieuws binnenkwam. „Het rauwe besef dat de dood op een onbekende plek duizenden kilometers ver weg uw huis binnen was gevlogen”, zei hij. „Het ongeloof, het beklemmende gevoel van onmacht en alle tranen. Het is allemaal nog zó dichtbij.”

De minister-president ging in op de vele aspecten van de ramp voor de nabestaanden. „Het was een jaar van rouw in beslotenheid, samen met familie en naaste vrienden, terwijl buiten een luidruchtige mediastorm woedde vol met nieuws, beelden en verhalen. ‘Mijn zus is een nieuwsfeit geworden’, zei iemand.”

Volgens hem was er echter ook en vooral troost en bemoediging „van mensen die hun armen om u heen sloegen, in een land dat intens met u mee blijft leven”.

Zo’n 1600 nabestaanden hebben vrijdagmiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17 herdacht. De ramp gebeurde precies een jaar geleden.

De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Thema was: ‘Hoop in verdriet’. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en daarna werd een minuut stilte gehouden.

Behalve nabestaanden uit Nederland waren er ook veel uit andere landen. Zo waren er meer dan tweehonderd mensen uit Maleisië en mensen uit alle andere betrokken landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer