„Couperen staarten is boerenbedrog”
De zaak rond het couperen van paardenstaarten, die woensdag voor de kantonrechter in Middelburg zou worden behandeld, gaat niet door. De betrokkenen hebben tussentijds een boete betaald, waarop de zaak is uitgesteld.
Het couperen van paardenstaarten is sinds 2001 bij wet verboden in Nederland. Twee houders van veulens die bij de zaak betrokken zijn, zouden deze wet omzeild hebben door de dieren tijdelijk aan iemand in Frankrijk te verkopen. Deze verwijderde vervolgens de staarten, waarna de veulens weer in Nederlandse handen overgingen.
D. A. Duyzer, opsporingsambtenaar van de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zegt dat de zaak is uitgesteld. „Ik ben nu bezig met aanvullend onderzoek en hoop het binnen een week af te ronden. Ik vind de actie van de twee veehouders een vorm van boerenbedrog. Ze proberen een illegale actie via een kromme manier recht te krijgen. Het is geen halsmisdrijf, maar een principekwestie.”
Volgens Duyzer zijn het vooral trekpaarden die gecoupeerd worden. „De dieren worden aangepast aan de wensen van de mens. Vroeger was het afhalen van de staart functioneel, omdat de staart anders tussen de machine kwam. Nu gaat het om de verfraaiing van het exterieur van de paarden.”
Al sinds 1 september 1996 is het volgens de ambtenaar verboden staarten te verwijderen. In een overgangsperiode van vijf jaar kregen instanties volgens Duyzer de tijd om tentoonstellingen aan te passen aan paarden mét staart. „Dit hebben ze niet gedaan. Ze willen nog steeds alleen trekpaarden zonder staart. Per 1 september 2001 is het effectief verboden.”
Het aantal paarden dat tijdelijk naar Frankrijk verhuist om gecoupeerd te worden ligt volgens Duyzer op enkele honderden. „Ze maken het tripje niet voor één paardje. Dat doen ze met 40 tegelijk.”
Ook eigenaren van rottweilers en bouviers maken volgens Duyzer gebruik van de mazen in de wet. Om hoeveel honden het gaat kan hij evenwel niet zeggen.
Woordvoerder N. Dorland van de Dierenbescherming is verbaasd over de gang van zaken, maar is tegelijk ook verheugd. „Als de boete betaald is, erkennen de betrokkenen dat er een overtreding heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat we met succes kunnen optreden tegen deze vorm van dierenmishandeling.”
Volgens de Dierenbescherming is het couperen van staarten een pijnlijke zaak voor dieren, omdat dit doorgaans zonder verdoving zou gebeuren. Na het afhalen van de staart zou de wond worden dichtgebrand.
Het openbaar ministerie liet vanmorgen weten het dossier over de zaak niet te kennen. „We zijn nog niet op de hoogte van wat wel en niet kan op het gebied van couperen van staarten. We zullen ons hier de komende tijd over buigen.”