Meerderheid immigranten binnen tien jaar weg
DEN HAAG (ANP). Van de immigranten die ruim tien jaar geleden naar Nederland kwamen, heeft meer dan de helft het land weer verlaten. Vooral immigranten uit Japan, de Verenigde Staten en Canada blijven meestal maar kort in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2003 kwamen er 107.000 immigranten, 55.000 waren tien jaar later vertrokken. Van de Japanners, Canadezen en Amerikanen woonde zelfs 80 procent niet meer hier, aldus het CBS vrijdag.
Immigranten uit de drie klassieke immigratielanden Turkije, Marokko en Suriname zijn na tien jaar in grote meerderheid nog wel in Nederland. Slechts ongeveer dertig procent van hen is vertrokken.
Van de buitenlanders die tien jaar na hun komst nog steeds in Nederland verblijven, hebben vooral die uit Afghanistan, Somalië, Iran en Irak veelal geen betaald werk. Ze leven van een uitkering of hebben helemaal geen inkomen. Ongeveer een kwart van hen heeft wel betaald werk.
Immigranten uit de Oost-Europese landen Polen, Bulgarije en Roemenië zijn het meest actief op de arbeidsmarkt. Rond de 60 procent van hen heeft betaald werk.