Binnenland

Wateroverlast dreigt in nieuwbouwwijken

Bewoners van nieuwbouwwijken, maar ook in enkele vernieuwingsprojecten, krijgen binnen nu en tien jaar te maken met wateroverlast. Dat stelde universitair hoofd-

docent Van der Ven van de TU Delft vrijdag.

ANP
27 February 2004 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Het ontbreken van een goede drainage op de percelen of systemen die niet onderhouden kunnen worden, zullen binnen afzienbare tijd voor problemen gaan zorgen.

In het kader van zijn afstuderen heeft een student van Van der Ven elf nieuwbouwprojecten, waaronder Leidscheveen bij Den Haag en Houten-Vinex, onderzocht. Daarbij is gebleken dat de afvoer van regenwater vanaf het moment dat de eerste schop de grond in gaat een ondergeschoven kindje is. Volgens Van der Ven hebben bouwers en bewoners van de wijken echter niet alleen nu, maar over tien jaar mogelijk weer natte voeten. „Daar waar nu drainage rond woningen en wegen wordt aangelegd, worden geen voorzieningen getroffen om het systeem te onderhouden”, aldus de universitair hoofddocent.

In principe is de eigenaar van de grond verantwoordelijk voor de afvoer van het overtollige (regen)water. In de praktijk stuit dit simpele principe op problemen, vooral in nieuwe wijken, die geregeld in vochtiger of lager gelegen gebieden worden gebouwd. De gemeente legt drainage aan onder wegen en openbare delen van de wijk, maar onder de huizen moet bijvoorbeeld de projectontwikkelaar als eigenaar van de grond dat doen. Via aannemers en onderaannemers wordt geregeld ter plaatse een noodoplossing bedacht.

Volgens Van der Ven ontstaan de problemen later. De drainage is niet of slecht bereikbaar voor onderhoud, hetgeen onherroepelijk zal leiden tot verstoppingen. En in het verlengde daarvan tot natte tuinen en ondergelopen kruipruimten.

De universitair hoofddocent vindt dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden tussen de verschillende partijen. De grondeigenaar blijft wat hem betreft verantwoordelijk voor de drainage onder zijn pand, maar moet wel bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om overtollig water kwijt te raken. Een gemeente zou volgens Van der Ven moeten toestaan dat het particuliere drainagewater via het publieke drainagesysteem wordt afgevoerd.

Ook Amersfoort kent deze problemen. Ruim eenderde van alle panden in de stad kan te maken krijgen met natte kelders. Oorzaak is dat het waterleidingbedrijf rond de keistad minder grondwater oppompt om verdroging van het milieu te voorkomen. Daardoor is het grondwaterpeil gestegen.

De provincie Utrecht heeft de afgelopen dagen op 20.000 adressen in Amersfoort een brief verspreid waarmee bewoners voor de mogelijke gevolgen van het hogere waterpeil worden gewaarschuwd. Daarin stelt de provincie dat huiseigenaren op grond van de bouwverordening zelf verantwoordelijk zijn voor het waterdicht houden van hun kelders. De provincie houdt alleen in de gaten dat kruipruimten met een hoogte van maximaal 70 centimeter droog blijven.

Gemeenten en waterschappen met wateroverlastproblemen kunnen per 1 april bij het Rijk aankloppen voor financiële hulp. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat wil hiervoor één keer 100 miljoen euro uittrekken, maakte het ministerie van Verkeer gisteren bekend.

Het extra geld is vooral bedoeld om de aanpak van wateroverlast op het platteland en in de steden aan te zwengelen. Gemeenten en waterschappen die hiervan gebruik willen maken, zullen moeten opschieten. Het gaat om een eenmalige subsidie waarbij geldt dat „wie het eerst komt, het eerst maalt.” Laatkomers zullen een lege staatsruif aantreffen.

De laatste schatting is dat in heel Nederland ongeveer 320.000 woningen soms of vaak te maken hebben met grondwateroverlast, zo meldt Van der Ven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer