Herstel economie helpt goede doelen niet
RIJSWIJK (ANP). Ondanks het herstel van de economie komen er niet meer donaties voor goede doelen binnen. Sterker: de opbrengsten stagneerden in 2014. De gezamenlijke inkomsten uit de eigen fondsenwerving kwamen uit op 760 miljoen euro, wat een daling van 0,1 procent betekent. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Volkskrant van de 25 grootste goede doelen.
KWF Kankerbestrijding verloor 12 miljoen euro aan inkomsten. De stichting kampt met de gevolgen van de rel rond Alpe d’HuZes. In 2013 werd duidelijk dat de oprichter 160.000 euro aan organisatiekosten had gedeclareerd, terwijl er geen ingezameld geld aan de strijkstok zou blijven hangen. Daardoor daalden de opbrengsten bij KWF naar 124 miljoen euro. Desondanks blijft het verreweg de grootste filantropische instelling.
Artsen zonder Grenzen is aan een flinke inhaalrace bezig. In 2004 stond het doel nog op de negende plek met 24 miljoen, maar in 2014 was de tweede plek een feit en bedroegen de opbrengsten uit donaties 52 miljoen euro. Verschillende grote rampen, zoals de ebola-uitbraak, zorgden voor die stijging.
Afgelopen crisisjaren hebben overigens duidelijk effect gehad op de goede doelen. In 2012 (na de eurocrisis) en 2009 (na kredietcrisis) daalden de opbrengsten licht. Volgens hoogleraar filantropie René Bekkers worden inkomsten van goede doelen negatief beïnvloed door de economische crises, maar wel met een vertraging van één of twee jaar.