Gedumpte munitie Zierikzee mag blijven liggen
DEN HAAG. De enorme hoeveelheid ongebruikte munitie uit de oorlog die al tientallen jaren bij Zierikzee op de Oosterscheldebodem ligt hoeft niet te worden opgeruimd. Dat bepaalde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdagmorgen.
De milieuorganisaties Vereniging Leefmilieu en Mobilisation for the Environment waren naar de Raad van State gestapt omdat de munitie een gevaar zou zijn voor het zeeleven en de mosselbranche. Zij vroegen de Raad van State om de provincie Zeeland te verplichten het oorlogstuig weg te halen. Maar volgens de afdeling bestuursrechtspraak is dat niet nodig.
De twee organisaties vonden dat er voor de dump een vergunning moest worden aangevraagd krachtens de Natuurbeschermingswet, omdat de Oosterschelde een beschermd natuurgebied is. De Raad van State meent dat er pas een vergunning nodig is wanneer er sprake is van een „handeling of activiteit.” De situatie is al tientallen jaren ongewijzigd.
Het geschil werd op woensdag 6 mei behandeld. De milieuorganisaties zeiden toen dat de Natuurbeschermingswet de provincie ertoe verplichtte het waterleven van planten en dieren in en rond Nationaal Park Oosterschelde in een goede conditie te houden. Dat waterleven zou in gevaar zijn omdat de explosieven vergaan, waardoor er giftige stoffen kunnen vrijkomen. De munitie is gedumpt in de periode tussen 1945 en 1967. Het Nederlandse leger heeft toen in het Gat van Zierikzee, onderdeel van de Roompotgeul in de Oosterschelde, zo’n 30 miljoen kilo overgebleven oorlogstuig gestort. Dat zijn ongeveer 800 vrachtwagens vol bommen en granaten.
Wetenschapsjournalist Starckx sprak op 8 november 2013 in een artikel in het populairwetenschappelijke maandblad Eos van „de grootste Nederlandse munitiestort.” Starckx: „Op 50 meter diepte en slechts 500 meter van de kust ligt de munitie te roesten. Voor het grootste deel gaat het om metalen omhulsels, maar 9000 ton zou bestaan uit kruit en springstof (TNT). Van TNT is bekend dat het gentoxisch is. Het verandert het DNA van vissen die ermee in contact komen. Bovendien bevat het kruit witte fosfor, een uitermate giftig goedje.”
Ter hoogte van de plek waar de munitie ligt geldt een duik-, vis- en ankerverbod. De provincie Zeeland heeft de munitie echter nooit opgeruimd en beriep zich op onderzoek van TNO, waarin staat dat op dit moment nog geen ernstige vervuiling optreedt. „Maar de grootste problemen ontstaan pas als de hulzen zijn doorgeroest en de giftige stoffen vrijkomen”, stelden de milieuorganisaties. „De munitiedump is een tikkende tijdbom.” Daarom riepen ze ertoe op de dump te saneren „voordat er ernstige schade optreedt.”