Binnenland

„Rol politie bij omgangsregeling moet helder”

DEN HAAG (ANP). Als gescheiden ouders de omgangsregeling voor hun kind niet nakomen, moet daar niet te pas en te onpas de politie bij worden gehaald. Als de veiligheid van een kind in gevaar is, is het noodzakelijk dat de politie optreedt, maar verder moet de rol van de politie beperkt zijn. Wat die rol precies is, moet goed worden uitgezocht, vinden Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Marc Dullaert, die donderdag een rapport uitbrengen.

2 July 2015 09:34Gewijzigd op 15 November 2020 20:09

Soms lopen ruzies tussen gescheiden ouders zo hoog op dat een van de twee de politie erbij haalt om de omgangsregeling af te dwingen. Voor politieagenten is het dan vaak moeilijk om te beoordelen welke ouder gelijk heeft en waar het kind het meest mee geholpen is. „Achteraf zijn ouders vaak teleurgesteld of boos over het handelen van de politie”, aldus de ombudsmannen.

Het is niet bekend hoe vaak ouders de politie inschakelen, want de politie registreert dat niet.

Voor kinderen kan het traumatiserend zijn als de politie bij een conflict tussen ouders moet komen. Ook kan het de situatie tussen twee exen juist verergeren. Het moet voor politiemensen duidelijker worden hoe ze moeten optreden. De Nationale Politie zou daarvoor regels moeten opstellen. Die zouden het ook voor ouders en kinderen duidelijker moeten maken wat zij van de politie kunnen verwachten.

In sommige situaties heeft de rechter bepaald dat een ouder de omgangsregeling met behulp van ‘de sterke arm’ mag afdwingen. Maar ook dan moet de politie afwegen of optreden gewenst en nodig is. Soms is het bijvoorbeeld beter om beide ouders op het politiebureau uit te nodigen dan om „aan kinderen te trekken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer