„Te veel leraren zonder diploma voor de klas”
DEN HAAG (ANP). Bijna een kwart van alle lessen op middelbare scholen wordt gegeven door leraren die daar niet het juiste diploma voor hebben. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van opgevraagde cijfers bij het ministerie van Onderwijs.
Ruim 77 procent van alle lessen wordt gegeven door docenten met het juiste diploma. Bijna 16 procent wordt gegeven door leraren zonder diploma en 6,7 procent wordt gegeven door leraren die bijna hun diploma hebben.
Uit het onderzoek blijkt ook dat leerlingen die veel les krijgen van onbevoegde docenten, slechter scoren op hun examens.
De cijfers hebben betrekking op het schooljaar 2013-2014. In twee jaar is het aantal onbevoegde lessen met 1,1 procent gedaald. Vooral op het vmbo staan veel leraren zonder de juiste papieren voor de klas, zo bleek uit eerder onderzoek.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) liet eerder al weten er niet blij mee te zijn dat leraren onbevoegd voor de klas staan, maar erkende ook dat het soms niet anders kan. De bond stelde vorig jaar dat het merendeel van de middelbare scholen niet transparant is over het aantal leraren dat zonder lesbevoegdheid voor de klas staat.
Staatssecretaris Sander Dekker streeft ernaar dat alle leraren in 2017 bevoegd zijn om les te geven. Of dat gaat lukken valt nog te bezien.