Binnenland

Middelburg krijgt vondelingenkamer Beschermde Wieg

MIDDELBURG. In een woning aan het Karel Doormanplein in Middelburg wordt maandag een vondelingenkamer in gebruik genomen waar vrouwen in nood hun baby veilig en eventueel zelfs anoniem kunnen achterlaten. Het is inmiddels de vierde vondelingenkamer in Nederland.

Jan Dirk van Scheyen
22 June 2015 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 19:53
In Middelburg is maandag de vierde vondelingenkamer van Nederland geopend. beeld Van Scheyen Fotografie
In Middelburg is maandag de vierde vondelingenkamer van Nederland geopend. beeld Van Scheyen Fotografie

Initiatiefneemster is de stichting Beschermde Wieg, een organisatie die hulp biedt aan vrouwen die afstand willen doen van hun baby maar geen contact durven, willen of kunnen opnemen met officiële instanties zoals Siriz en Fiom.

„Wij hopen natuurlijk dat de bedjes in onze vondelingenkamers altijd leeg zullen blijven”, zegt de 49-jarige Kitty Nusteling uit Dordrecht. Zij is bestuurslid van Beschermde Wieg.

De stichting heeft behalve in Middelburg ook kamers in Papendrecht, Groningen en het Brabantse Oudenbosch, bij Roosendaal.

„We weten dat er onder de zwangere vrouwen in Nederland die om wat voor reden dan ook afstand willen doen van hun kind een groep is die het contact met de reguliere instanties mijdt, dikwijls uit angst of onmacht. Deze groep was er altijd al en zal er altijd zijn. Wij bieden juist deze vrouwen tijdens en na hun zwangerschap hulp aan.”

Bijstaan

Nusteling: „Sinds de ingebruikname van onze eerste vondelingenkamer in Papendrecht op 2 september 2014 hebben wij al 44 vrouwen kunnen bijstaan die onbedoeld zwanger waren en van wie sommige vrouwen overwogen om afstand van hun kind te doen. Een aantal van hen heeft dankzij onze bemiddeling uiteindelijk toch besloten om contact op te nemen met een officiële instantie.”

Nusteling wijst erop dat haar organisatie vrouwen die hun kind in de vondelingenkamer achter willen laten, steeds blijft uitnodigen in contact te treden om samen tot een oplossing voor moeder en kind te komen. Er is een intercom in de kamer. Als de vrouw met haar kind de vondelingenkamer eenmaal betreden heeft, kan ze op een knop drukken. Daarmee wordt direct de bewoonster van het huis gealarmeerd, die dan het gesprek met haar zal aangaan. De moeder kan er ook voor kiezen haar baby anoniem in het bedje achter te laten. Tot nu toe is nog niet één keer een baby achtergelaten in een van de vier vondelingenkamers van de stichting. Maar áls het een keer gebeurt, is de baby bij de bewoners van het huis in veilige handen. Die gaan ermee naar het ziekenhuis om het kind te laten onderzoeken. Daarna zal de Raad voor de Kinderbescherming een geschikt pleeggezin voor de baby zoeken.

Strafbaar

Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar. Mensen kunnen er een gevangenisstraf van vier jaar voor krijgen. Beschermde Wieg heeft geen idee hoeveel pasgeboren baby’s er elk jaar in Nederland verdwijnen. Nusteling: „Gemiddeld worden jaarlijks acht te vondeling gelegde baby’s aangetroffen, van wie er zes al zijn overleden. Maar wij weten dat dit aantal het topje van de ijsberg is. Hoeveel baby’s worden er begraven in een tuin, hoeveel verdwijnen er in een vuilniszak? We weten het niet.”

Beschermde Wieg staat vrouwen bij via een anonieme 24 uurs telefonische hulplijn, live chatdienst en WhatsApp. Als een vrouw desondanks besluit haar kind in de vondelingenkamer achter te laten, wordt haar via een formulier dat in de kamer ligt altijd verzocht de gegevens van haar baby op dat formulier te noteren, zodat het kind in ieder geval niet anoniem is.

De overheid gedoogt de vondelingenkamers, vanwege de strafbaarheid van het te vondeling leggen van baby’s. Nusteling vindt het juist goed dat radeloze ouders die afstand willen doen van hun kind deze extra keuze hebben. „Als je je kind in liefde overdraagt aan iemand van wie je weet dat die voor je baby kan en zal zorgen, zou je niet strafbaar moeten zijn. In Duitsland worden moeders die hun kind op een veilige plek achterlaten niet vervolgd. De eerste moeder die haar kind voor haar plezier te vondeling legt, moet nog geboren worden.”

Donaties

Stichting Beschermde Wieg ontvangt geen gemeenschapsgeld. Zij draait op donaties en sponsorgeld. Nusteling: „Ook krijgen wij geld van mensen die als kind zelf te vondeling zijn gelegd. Dat zijn dan meestal mensen die dankbaar zijn dat zij een kans op een beter leven hebben gekregen. Vondelingen die bij wijze van spreken in de berm zijn achtergelaten en daarna in het ene na het andere kindertehuis zijn geplaatst, hebben er veel meer moeite mee te accepteren dat er ooit afstand van hen is gedaan.”

Nusteling bemant bij Beschermde Wieg samen met andere professionele vrijwilligers de telefonische hulpdienst en de chatdienst. Zij is voor de stichting gaan werken omdat zij als moeder van vijf kinderen ook iets voor andere kinderen wilde betekenen. „Je mag je ogen er niet voor sluiten dat er op aarde heel veel kinderen zijn die onder veel minder gunstige omstandigheden moeten leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer