„Grieks failliet waarschijnlijk, Grexit niet”
AMSTERDAM (ANP). Een faillissement van Griekenland is hoogstwaarschijnlijk. Dat het land uit de euro stapt niet, stelt Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg. Volgens de hoogleraar financiële economie ligt een Grexit niet voor de hand, omdat het land dan volgens de afspraken ook uit de Europese Unie zou moeten stappen. Iets wat geen van de EU-lidstaten wil. „Maar willen ze een faillissement afwenden dan is het moment voor de Grieken nu wel aangebroken.”
De hoogleraar doelt daarmee op de harde deadline van 30 juni, als het land bijna 1,6 miljard euro moet betalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar een akkoord over een nieuw noodkrediet lijkt nog altijd ver weg.
Een Grieks failliet betekent volgens de hoogleraar niet dat Europa zijn handen aftrekt van het land. Eijffinger vergelijkt de situatie van de Grieken met die van de staat Californië, die eerder ook op een bankroet afstevende. De staat kwam daarop onder curatele van de Amerikaanse federale overheid.
Volgens Eijffinger zullen de Grieken linksom of rechtsom aan de eisen van de schuldeisers voldoen. „Het is een beetje als een alcoholist die van de drank af wil. Hij weet wel dat het moet gebeuren, maar niet wanneer.”
Adriaan Schout, hoofd EU-studies aan het Instituut Clingendael, zegt dat Griekenland feitelijk al failliet is. „Het is echter de vraag in welke gradatie.” Schout denkt dat een Grexit op de langere termijn mogelijk zelfs het beste is voor het land. Daarbij wordt er volgens hem te veel zwart-wit gedacht „We moeten beseffen dat we het geld dat aan Griekenland is uitgegeven sowieso kwijt is.” Het maakt volgens hem niet zo heel veel verschil of Griekenland failliet gaat of niet. „De devaluatie is toch al aan de gang en het herstel zal buiten de euro sneller gaan.”
Wat volgens Schout opvalt, is dat het de lidstaten maar niet lukt om een volwassen discussie te voeren over Europa. „Als er ook maar iets aan de hand is, wordt er met oorlog of opstand gedreigd.” Als voorbeeld geeft hij de kwestie over de Europese grondwet in 2005. Voorafgaand aan het referendum waarschuwde voormalig minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst dat bij een ’nee’ „het licht uit” zou gaan. Het opvallende aan deze kwestie is de bikkelharde opstelling van de Grieken, meent Schout. „Zij zijn juist de partij die stappen moet zetten.”
Bij het uitblijven van een akkoord zijn er volgens Schout nog veel opties mogelijk. „Zowel Griekenland als de eurogroep is gebaat bij duidelijkheid, om door te kunnen”, meent hij. Volgens Eijffinger vervalt Griekenland bij een Grexit in een derdewereldeconomie omdat het land anders dan „wat olijven, feta en retsina” geen export heeft. De exacte impact blijft volgens beide heren evenwel moeilijk te voorspellen.