Binnenland

Luid protest bewoners Tricht tegen Totaalplan Spoor

GELDERMALSEN. De gemeenteraad van Geldermalsen lijkt akkoord te gaan met het Totaalplan Spoor dat na onderhandelingen met de gemeente en ProRail tot stand is gekomen. De bevolking mort, vooral vanwege de gevolgen van het plan voor de kern Tricht.

André Bijl
18 June 2015 10:18Gewijzigd op 15 November 2020 19:47
Politiek Geldermalsen lijkt akkoord te gaan met het Totaalplan Spoor dat na onderhandelingen met de gemeente en Pro Rail tot stand is gekomen. beeld ANP
Politiek Geldermalsen lijkt akkoord te gaan met het Totaalplan Spoor dat na onderhandelingen met de gemeente en Pro Rail tot stand is gekomen. beeld ANP

De raadsfracties gaven tijdens de vergadering van de commissie grondgebied van woensdag en eergisteren groen licht voor de plannen. Alleen VVD-voorman Broedelet riep zijn collega’s op niet akkoord te gaan. Hij is bang dat de gemeente opdraait voor de trillingsschade die ontstaat door de goederentreinen die straks vaker over het spoor denderen.

De andere fracties en B en W vrezen dat ProRail ook bij een ”nee” van de gemeenteraad op grond van de Tracéwet gewoon doorgaat met het project. Dan zouden de extra maatregelen verloren gaan die de afgelopen periode via onderhandelingen in de wacht zijn gesleept. „Je moet het juiste moment weten om de buit binnen te halen en volgens mij is dat nu het geval”, zei SGP-wethouder Van Maanen.

Hij wees op de resultaten in Tricht: drie nieuwe onderdoorgangen in plaats van twee, geluidsschermen die tegelijk met de uitvoering van het project worden gerealiseerd en de aanleg van een ondergrondse trilling werende constructie. „We zijn tijdens de onderhandelingen met ProRail tot het uiterste gegaan.”

Daar is de bevolking van Tricht het absoluut niet mee eens. In een lange optocht kwamen dinsdag circa 200 inwoners lopend, met de fiets of per trekker –voorzien van spandoeken en toeters– naar het gemeentehuis. Negentien insprekers riepen de politici op om op te komen voor de belangen van Tricht. „We zijn niet tegen het spoor, maar wel tegen de uitvoering.”

Via PowerPointpresentaties en ludieke bijdragen presenteerden de insprekers hun bezwaren tegen de plannen: het dorp wordt in tweeën gesplitst, de onderdoorgang in de Nieuwsteeg is niet ideaal voor fietsers en mensen met een beperking, en de trillingen beperken het woongenot en zorgen voor schade aan woningen en gebouwen. „Neem uw verantwoordelijkheid, anders krijgt Tricht de rekening gepresenteerd”, klonk het. De insprekers werden onthaald op staande ovaties en trompetgeschal.

Onderste uit de kan

Toen de politici toch akkoord leken te gaan, veranderde de stemming. De inwoners verlieten teleurgesteld de zaal, waarna in de hal van het gemeentehuis de discussies oplaaiden. Toen de rust was weergekeerd, prees wethouder Van Maanen de betrokkenheid van de inwoners. „Dat is voor ons de motivatie om het onderste uit de kan te halen.”

Op 1 juli neemt de gemeenteraad een besluit over het Totaalplan Spoorproject. De komende weken gaan de fracties aan de slag om een motie voor te bereiden, waarin blijvend aandacht wordt gevraagd voor de trillingen. Ook wordt gekeken of het mogelijk is de snelheid van de zwaarste goederentreinen te beperken.

Inwoners en actiegroepen hebben inmiddels laten weten zich niet neer te leggen bij de huidige plannen en zo nodig naar de rechter te stappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer