Bouw Westermoskee in Amsterdam voltooid
AMSTERDAM (ANP). Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de bouw van de Westermoskee in Amsterdam-West is na twintig jaar voltooid. De Turkse moskeevereniging Aya Sofia ontving woensdagavond officieel de sleutel van de grootste islamitische gebedsruimte van de hoofdstad.
Nu de bouw gereed is, gaat het moskeebestuur aan de slag met de inrichting en de afwerking aan de binnenkant. Zo worden kunstenaars uit Turkije ingehuurd voor het maken van islamitische kalligrafische kunst op de muren en het plafond, zei voorzitter Muhiddin Aydin. Over een paar maanden moet de opening plaatsvinden van de Westermoskee, die opvalt door de enorme 25 meter hoge koepel en de 42 meter hoge minaret.
De oppervlakte van de moskee is circa 800 vierkante meter. Daar kunnen maximaal 780 moslims terecht om te bidden. De Westermoskee is volgens het bestuur „de enige moskee in West-Europa met een klassiek Ottomaanse architecturale stijl”. Het ontwerp is geïnspireerd op de historische moskeeën van Istanbul.
In 2013 ging de eerste paal de grond in van het gebedshuis. De jaren daarvoor kenmerkten zich door talloze rechtszaken en geruzie over de moskee. Verscheidene conflicten met onder meer de gemeente en woningcorporatie Stadgenoot frustreerden het bouwproces jarenlang. Ook raakten voormalige bestuurders van Aya Sofia in opspraak. De behoefte aan een grote gebedsruimte ontstond begin jaren negentig door de sterke groei van Turkse moslims in Amsterdam-West.
De sleuteloverdracht woensdag ging gepaard met een zegening door de imam van de moskee. Hij riep op het bouwwerk te aanvaarden „als een middel van vrede en als een middel van rust”.