Binnenland

Naakt op berg of toren: selfie kent geen grenzen meer

APELDOORN. Op zijn reisnieuwssite Travelinq staan een paar treffende voorbeelden van het grensoverschrijdende karakter van selfies. Randy Gasper, die de site met reportages van zo’n twintig reislustige mede­werkers beheert, krijgt steeds meer berichten binnen over uitwassen rond de zelfportretten, gemaakt met de smartphone op wereldberoemde plekken.

Gerard den Elt
13 June 2015 19:57Gewijzigd op 15 November 2020 19:39
De 23-jarige Nederlander en drie andere toeristen die naaktfoto's maakten op de Maleisische berg Kinabalu, zijn vrijdag veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van bijna 1200 euro. beeld EPA
De 23-jarige Nederlander en drie andere toeristen die naaktfoto's maakten op de Maleisische berg Kinabalu, zijn vrijdag veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van bijna 1200 euro. beeld EPA

Neem de foto van een westerse vrouw met deels ontbloot bovenlijf die in Thailand opschudding veroorzaakte. Of drie jongeren die in de mast boven op een wolkenkrabber in Hongkong klommen. Met een ”selfiestick” maakten zij een levensgevaarlijk filmpje hoog boven de metropool.

Webbeheerder Gasper vindt dat niet erg. „Onze website is een beetje ondeugend en uitdagend. Maar één ding is wel belangrijk: je hebt als toerist de wetten en de zeden van het gastland te respecteren. Zeker toeristen moeten binnen die grenzen blijven”, zegt de baas van Travelinq. „Daarom plaatsen we die berichten over selfies ook. Mijn grens ligt bij bloot en veiligheid. Daarmee moet je als toerist niet spotten.”

Obsceen gedrag

Een 23-jarige Nederlander uit Ankeveen werd gisteren in Maleisië veroordeeld tot 1200 euro boete en drie dagen celstraf voor het maken van een naaktfoto op de als heilig bestempelde berg Kinabalu. Hij en drie andere toeristen werden vervolgd wegens obsceen gedrag.

Blijkens lokale religieuze opvattingen van de Kadazan Dusun-stam zou het viertal daarmee de zielen van hun voorvaderen hebben ontstemd en zou daardoor een dodelijk aardbeving zijn veroorzaakt. Daarbij kwamen twintig mensen om en brak de top van de berg af.

De naaktfoto, die werd gedeeld via social media, wordt in Maleisië gezien als een diepe belediging van lokale gebruiken. In Maleisië en Thailand wordt net als in veel andere landen gedacht aan wetgeving tegen uitwassen van selfies.

Egoïsme

De selfie is volgens Gasper een synoniem voor exhibitionisme. „En in het woord selfie zit egoïsme al besloten. De makers willen laten zien aan vrienden, familie en collega’s dat ze bij de Eiffeltoren in Parijs of de Big Ben in Londen zijn geweest. Niks mis mee, zolang je het maar niet in gevaarlijk situaties doet en respect toont voor de lokale bevolking en zeden. Dat is altijd het uitgangspunt bij al onze reisverhalen.”

Het aantal uitwassen bij het maken van selfies en filmpjes bij toeristische plaatsen is talrijk. Op YouTube zijn filmpjes te vinden van buitenlandse reizigers die naakt bij de Peruviaanse Incastad Machu Picchu rennen.

Het zijn niet de enige voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Twee brandweerlieden in de Russische stad Kazan namen in een stoere pose een selfie bij een brand, waarbij zeventien mensen omkwamen.

Op de Facebookpagina Naked at Monuments staan zelfs aanmoedigingen om selfies te maken bij wereldberoemde monumenten, liefst door het tonen van blote billen.

Vorm van narcisme

Social media-expert Corinne Keijzer uit Amersfoort, auteur van boeken over Facebook en Linkedin, merkt op dat de selfies een duidelijk kenmerk zijn van de tijdgeest, van het ik-tijdperk. „Ik maak al twintig jaar selfies met mijn eigen digitale camera, maar plotseling wil iedereen dankzij de sociale media laten zien wat een ge-wel-dig leuk leven ze hebben. Het is een vorm van narcisme die wijdverspreid is.”

Volgens Keijzer neemt de rage vreemde vormen aan. Was er na de selfie eerst de stemfie voor een foto in het stemhokje bij verkiezingen, nu fotograferen mensen zichzelf liggend in bed: de bedfie.

Keijzer zegt niet te weten waar het eindigt. „Mensen zoeken nu eenmaal graag het randje op en gaan wel eens over de grens heen”, zegt ze. „Zeker die blootfoto’s van toeristen zijn daar een teken van. De kwajongen in de mens komt boven, men wil zich profileren en laten zien wat men allemaal durft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer