Binnenland

Asbest maakt pas na jaren slachtoffers

ROTTERDAM (ANP). Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam hebben mogelijk een middel gevonden tegen asbestkanker. Het universitair medisch centrum is inmiddels een proef begonnen met negen patiënten.

9 June 2015 10:27Gewijzigd op 15 November 2020 19:30

Wat is asbest, hoe gevaarlijk is het en hoeveel slachtoffers maakt het? De feiten op een rijtje.

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen, die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Vroeger werd het verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en schoorsteenpijpen. Ook zat het in vinylvloerbedekking en huishoudelijke apparaten en werden er paden en wegen mee verhard. Het asbestgebruik was in Nederland in het midden van de jaren zeventig het grootst. In 1993 werd alle asbest verboden .

Wie met asbest heeft gewerkt, loopt het risico op de longvlieskanker maligne mesothelioom, de stoflongziekte asbestose of longkanker. Het zijn ernstige ziekten met een lange lijdensweg. Een asbestbesmetting komt doorgaans pas na (tientallen) jaren aan het licht.

Volgens het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) krijgen jaarlijks vijfhonderd mensen de diagnose mesothelioom. In 90 procent van de gevallen gaat het om mannen van 65 jaar en ouder die erdoor worden getroffen. Een kwart van de mesothelioompatiënten overlijdt binnen drie maanden na diagnose, twee derde binnen een jaar.

Het verwijderen van asbest, bijvoorbeeld uit slooppanden of bij renovatie, is aan strenge regels gebonden. In de meeste gevallen moet een gecertificeerd bedrijf het doen en moet het worden gemeld bij de gemeente.

Asbest haalt vaak het nieuws. De stof komt nogal eens vrij door branden. Begin dit jaar sloeg de Zuid-Hollandse gemeente Wateringen groot alarm nadat bij een brand in een verf- en behangloods asbest was vrijgekomen. De gemeente stelde een noodverordening in waardoor mensen niet naar buiten en dus ook niet naar werk of school konden. In december werd het centrum van Roermond afgesloten nadat veel asbest was vrijgekomen bij een brand in twee botenloodsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer