Binnenland

Bomenstichting lanceert site met monumentale bomen

AMSTERDAM. Ze hebben een hoge leeftijd, ogen fraai of zijn zeldzaam. Nederland telt veel monumentale bomen, lanen met bomen of boomgroepen. Vanaf morgenmiddag kan iedereen op een speciale site van de Bomenstichting zien welke bomen er in zijn omgeving staan.

4 June 2015 08:48Gewijzigd op 15 November 2020 19:25
Deze Haarlemse libanonceder is waarschijnlijk in 1735 door de arts Linnaeus geplant. De stamomtrek is 395 cm.
Deze Haarlemse libanonceder is waarschijnlijk in 1735 door de arts Linnaeus geplant. De stamomtrek is 395 cm.

Het Landelijk Register van Monumentale Bomen omvat ruim 15.000 items van „nationaal belang.” Bij elke boom staan gegevens zoals standplaats, leeftijd, stamomvang, hoogte en conditie. Meestal zijn er foto’s bijgevoegd.

Bomen spreken tot de verbeelding, weet Hanna Hirsch, bureausecretaris van de Bomenstichting.

Wat hebt u met bomen?

„Zonder bomen kunnen we niet leven. Ze leveren zuurstof en zorgen voor schaduw. Een straat zonder bomen ziet er afschuwelijk uit. Een favoriete boom heb ik niet. Ik houd van bomen die mooi in evenwicht zijn en van de robuuste voet van beuken.”

Wanneer verdient een boom het predicaat monumentaal?

„Hij dient minstens tachtig jaar oud en voldoende gezond te zijn. Daarnaast moet hij aan een van de volgende criteria voldoen: beeldbepalend, cultuurhistorisch waardevol, dan wel natuurwetenschappelijk of ecologisch waardevol.”

Zijn monumentale bomen veilig?

„Ze worden soms te gemakkelijk geveld. Het zou fijn zijn wanneer bijvoorbeeld projectontwikkelaars bomen proberen te behouden door ze eerst op een tekening te zetten en pas daarna een ontwerp in te vullen.”

Start u een protestactie als een boom wordt bedreigd?

„We werken vooral lokaal en hebben in het hele land contactpersonen die een bedreiging aankaarten in hun omgeving. Soms starten we zelf een procedure als dit lokaal niet lukt.”

Verhoogt de site de populariteit van monumentale bomen?

„Het is toch leuk om te weten wat er in je omgeving staat? In verschillende gemeenten zijn wandelingen of fietstochten langs monumentale bomen uitgezet. Morgen presenteert de Bomenstichting een wandeling langs dertig monumentale bomen in hartje Amsterdam. Wandelaars hebben op die dag ook toegang tot een plataan met brandwonden, veroorzaakt door een neergestort vliegtuig, waarover Anne Frank in haar dagboek schreef.”

www.monumentalebomen.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer