Calvijn College als eerste school energiedrankvrij
KRABBENDIJKE. Het Zeeuwse Calvijn College ontvangt als eerste school in Nederland het predikaat ”energiedrankvrije school”, omdat het de leerlingen niet toestaat onder schooltijd energiedrankjes te nuttigen.
Onderwijswethouder De Kunder (CDA) van de gemeente Reimerswaal reikt het predikaat komende maandagavond uit in Krabbendijke in de vestiging Appelstraat van de reformatorische scholengemeenschap.
Het Calvijn College heeft besloten energiedrankjes in school en op het plein te verbieden omdat ze concentratie- en gedragsproblemen veroorzaken. De maatregel geldt voor alle locaties van de school, maar het predikaat is specifiek bestemd voor de locaties Appelstraat en Kerkpolder in Krabbendijke. De school heeft ook vestigingen in Middelburg, Goes en Tholen.
Algemeen directeur Vogel van het Calvijn College zegt woensdagavond desgevraagd dat het verbod al sinds augustus 2014, het begin van dit schooljaar, van kracht is en goed bevalt. „Wij krijgen veel positieve reacties van ouders.” Het verbod werd ingevoerd na signalen vanuit zowel de medische wetenschap als de frisdrankenindustrie, dat energiedrankjes ongezond zijn. Vogel: „Wij hebben als school ook een verantwoordelijkheid vanuit de Bijbel om het lichaam niet afhankelijk te maken van dit soort verslavende middelen. Energiedrankjes en school zijn een slechte combinatie. Ze zitten stampvol cafeïne, verdoezelen moeheid en hebben een negatieve invloed op het concentratie- en leervermogen van kinderen.”
Wethouder De Kunder opent maandag in de locatie Appelstraat een voorlichtingsbureau over alcohol, roken en energiedrankjes. Eerste- en tweedejaars leerlingen van het leerwegondersteunend onderwijs hebben dit bureau in de afgelopen weken opgezet.
Met de initiatieven wordt uitvoering gegeven aan het landelijke project ”alcoholvrije school”, dat twee jaar geleden van start ging, zegt de gemeente Reimerswaal. „De plaatselijke werkgroep alcohol en jeugd ziet dat energiedrank een steeds grotere rol speelt en onderkent de gevaren hiervan”, aldus een woordvoerster. „De werkgroep wil ouders en jongeren daar extra bewust van maken.”