Binnenland

Schedel van Leidse T. rex puntgaaf

LEIDEN. De schedel van de tyrannosaurus rex die het Leidse natuurhistorisch museum Naturalis heeft gekocht, is puntgaaf. De buitenkant van de schedel blijkt „niet verdrukt of vervormd.”

Redactie wetenschap
3 June 2015 11:56Gewijzigd op 15 November 2020 19:23
T. rex. beeld Fotolia
T. rex. beeld Fotolia

Er zijn wereldwijd maar drie T. rex-schedels gevonden die even goed bewaard zijn gebleven als deze, aldus Naturalis Biodiversity Center gisteren. De uitstekende staat waarin de schedel werd aangetroffen, biedt volgens het museum kansen om meer te weten te komen over de leef- en jachtgewoonten van het dier.

De 1,5 meter grote en 500 kilo zware schedel wordt in het Duitse Fraunhofer-Institut door een CT-scanner gehaald. Daarmee hoopt het museum de dunne, kwetsbare botjes die de ogen van T. rex op zijn plek hielden, aan te treffen. „We weten dat die bestonden, maar nog niet of ze in onze schedel zitten”, aldus een woordvoerster van Naturalis. Mogelijk levert de scan zelfs een afdruk op van de hersenen aan de binnenzijde van de schedel. „De hersenen zitten in ieder geval niet meer in de schedel.”

De dinoschedel werd kort na de dood van het dier overdekt met een metersdikke laag zand. Slechts de snuit was door aaseters afgeknaagd voordat het zand het kadaver kon bedekken. Dat is gunstig: de meeste ontdekte dinoschedels raakten al spoedig overdekt met dikke lagen steen en vervormden daardoor volledig.

De gevonden T. rex was een oud vrouwtje met meerdere genezen botbreuken. Dat wijst op „haar ruige levensloop”, verklaarde het museum. Er lopen nog onderzoeken naar „haar leefomgeving, haar dieet en hoe ze door Amerika gereisd heeft.”

Aanval

Het is bekend dat T. rex een echt roofdier was, en geen aaseter. „In een staart van een plantenetende hadrosaurus zat een afgebroken tand van T. rex. De hadrosaurus heeft de aanval overleefd, want het bot was weer heel. Dat wijst erop dat het roofdier actief jacht heeft gemaakt op deze hadrosaurus”, aldus paleontoloog Anne Schulp van Naturalis.

De opvallend grote schedel met de vervaarlijke bek maakt van een T. rex een „kop op poten”, liet Schulp zich onlangs ontvallen in het tv-debatprogramma Naturalis After Dark.

Monster

Leidse wetenschappers hebben het dinoskelet in 2013 opgegraven in de Verenigde Staten. Vorig jaar kocht Naturalis het fossiel. Het skelet, het vervoer naar Neder­land en alles wat daarbij komt kijken, kosten 5 miljoen euro. Het geld is inmiddels binnen­gebracht via crowdfunding.

De schedel van de tyrannosaurus rex die Naturalis Biodiversity Center in de Verenigde Staten opgroef, wordt gemonteerd in een frame dat de fossiele botten draagt. Het is echter een lastige klus om het frame zo te maken dat het ‘onzichtbaar’ en stabiel is en de lichaamsvorm van het prehistorische monster goed weergeeft.

Het complete skelet komt in september volgend jaar naar Leiden. In 2018 krijgt het een ereplaats in het nieuwe museumgebouw.

www.digibron.nl/trex

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer