Binnenland
Rechters bootcrash niet naar Vinkeveen

ARNHEM (ANP). De rechters in de zaak van de dodelijke bootcrash op de Vinkeveense Plassen vorig jaar augustus gaan niet zelf een kijkje nemen op de onheilsplek. Een verzoek van het Openbaar Ministerie om een reconstructie op het water met de rechters erbij heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag afgewezen.

Op verzoek van de advocaat van de vijftigjarige Oosterbeker die de twee opvarenden van een sloep dodelijk heeft overvaren, worden eind september veertien getuigen en een politieonderzoeker gehoord.

De man wordt verdacht van doodslag, door in het donker zonder verlichting en met een slok op zo hard te varen dat zijn boot loskwam van het water. Hij raakte een sloep met vier mannen uit Leusden. Een 51-jarige en 42-jarige man overleden. Twee mannen van 44 en 47 jaar overleefden het ongeluk. Na de crash is de schipper verder gevaren zonder hulp te verlenen.

De politie zocht na het ongeluk met jetski’s en een politiehelikopter naar de gevluchte bootbestuurder. Bij zijn woning in Vinkeveen vond de politie de beschadigde boot en werd de Oosterbeker aangehouden. Strafzaken tegen twee inzittenden van zijn boot en twee aanwezigen in zijn huis zijn intussen geseponeerd.

Het Openbaar Ministerie had de rechters willen laten zien hoe gevaarlijk het is om hard te varen in het pikkedonker zonder licht, maar de rechters vinden dat niet nodig. De politieonderzoeker die komt getuigen deed onderzoek en trok conclusies over de hoge snelheid van de boot.

De andere getuigen waren ’s nachts bij de crashplaats in de buurt. De advocaat van de verdachte vreest dat hun verklaringen deels beïnvloed zijn door mediaberichten, maar de aanklager benadrukt dat hun eerste verklaringen juist al twee uur na de crash zijn afgelegd. De getuigenverhoren kunnen pas 28 september worden gehouden.

De verdachte is inmiddels vrijgelaten omdat onzeker is of het beschikbare bewijs wel een veroordeling van doodslag kan opleveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer