Binnenland

Erkenning voor chronisch vermoeiden

GRONINGEN. Mensen met onbegrepen klachten hebben het even zwaar als patiënten met medisch wel verklaarbare symptomen.

Redactie wetenschap
29 May 2015 07:08Gewijzigd op 15 November 2020 19:16
Patiënten met aandoeningen als het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben het even zwaar als mensen met een medisch wél verklaarde ziekte. beeld ANP
Patiënten met aandoeningen als het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben het even zwaar als mensen met een medisch wél verklaarde ziekte. beeld ANP

Dat stelt Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), op basis van onderzoek onder 90.000 Nederlanders dat binnenkort wordt gepubliceerd. De mensen met zogeheten somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) hebben het even zwaar als patiënten bij wie artsen wel een duidelijke oorzaak kunnen vinden van hun ziekte, aldus Rosmalen in Trouw van vandaag.

Zij inventariseerde zes aandoeningen: het chronischevermoeidheidssyndroom ME/CVS, chronische pijn in bindweefsel en spieren (fibromyalgie), het prikkelbaredarmsyndroom, multiple sclerose (MS), reuma en ontstekingsziekten van de darm. De eerste drie gelden vaak als onbegrepen aandoeningen omdat artsen geen oorzaak weten te vinden.

Rosmalen vond dat bijvoorbeeld mensen met ME/CVS evenveel lichamelijke beperkingen hebben als MS-patiënten. De maatschappelijke gevolgen zijn ook vergelijkbaar. Het ziekteverzuim van mensen met fibromyalgie en reumapatiënten is even groot.

De Groningse onderzoekster vindt het jammer dat er veel meer geld en aandacht uitgaat naar ziekten die artsen goed kunnen aanpakken. „Artsen vinden mensen met onbegrepen aandoeningen lastig. Ze staan vaak met lege handen: er zijn niet veel behandelingen die bewezen werkzaam zijn. En zo staat ook de patiënt met lege handen.”

Wel hebben ME/CVS-patiënten meer psychische klachten dan MS-patiënten. Een gebrek aan erkenning zou hier volgens Rosmalen een rol kunnen spelen.

Mary Rietdijk, directeur van de ME/CVS Stichting, herkent de Groningse resultaten. Toch vindt ze het belangrijker dat er onderzoek komt naar de medische oorzaak van een onbegrepen ziekte als ME/CVS. De Gezondheidsraad gaat dit na de zomer doen op verzoek van de Tweede Kamer.

Niet alle artsen hebben dezelfde visie op onbegrepen aandoeningen. Zo hebben twee Belgische medisch specialisten, internist-

endocrinoloog dr. Francis Coucke en internist prof. Kenny De Meirleir, daarvoor vaak wel medische verklaringen. Coucke schreef er een boek over dat in 2012 uitkwam: ”De CVS-mythe”. Zo kunnen onbegrepen aandoeningen volgens Coucke en De Meirleir worden veroorzaakt door een slecht werkend afweersysteem in combinatie met virale en bacteriële infecties, een verstoorde hormoonwerking, een ontregelde darmflora en slechte eetgewoonten. Behandeling van deze oorzaken kan leiden tot herstel.

>>digibron.nl/ME >>rd.nl/coucke

>>rd.nl/demeirleir

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer