Binnenland

Veel voedsel verdwijnt in de vuilnisbak

Een gemiddeld Nederlands huishouden gooit jaarlijks 265 kilo voedsel, ter waarde van 725 gulden, weg. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Morgen beginnen de beide consumentenorganisaties een campagne voor een energie- en kostenbesparend eetpatroon.

ANP
1 November 2001 11:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Een Nederlands gezin koopt per jaar gemiddeld 1100 kilo etenswaren. Daarvan gaat 120 kilo onaangeroerd de vuilnisbak in. Onvermijdelijke resten zoals botjes en snijafval zijn goed voor 130 kilo. Ook 15 kilo kliekjes verdwijnt richting afvalbak.

Met de campagne ”Voorkom verspilling, koop voedsel op maat” willen de organisaties de consument bewustmaken van deze voedselverspilling. In winkelcentrum Hoog-Catharijne in Utrecht wordt morgen ter demonstratie voeding ter waarde van 725 gulden uitgestald. In een brochure, die te bestellen is voor een tientje, staan tips over milieubewust en geldbesparend boodschappen doen en koken.

Dierlijke producten
Behalve de voor de hand liggende maatregelen, zoals het niet te groot inkopen van verse producten en het verwerken van restjes, staan er ook minder bekende feiten in de brochure. Het maken van dierlijke producten bijvoorbeeld kost veel meer energie dan van plantaardige. Etenswaren vervoeren met het vliegtuig is slecht voor het milieu. Zo kost een kilo sperzieboontjes uit Kenia 70 megajoules aan energie, vergelijkbaar met 2 liter benzine. Voor de winter luidt het advies seizoengroenten te kopen. Voor kasgroenten wordt veel meer energie verbruikt.

De financiële ruimte die deze tips moeten scheppen, kan worden gebruikt voor het kopen van duurdere, maar minder milieubelastende biologische producten, aldus de organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer