Advocaten: Criminelen zijn doodsbang voor liquidatie
AMSTERDAM. De angst regeert in de onderwereld. Criminelen vrezen voor hun eigen leven en dat van hun familieleden. Zelfs in de gevangenis is het niet veilig. Er woedt een strijd tussen Turkse misdadigers.
„Meerdere moorden in het circuit zijn te verwachten”, zegt de raadsman van een van de verdachten van een moord in het Turkse criminele circuit in De Telegraaf van vrijdag.
De dochter van Beyhan Demirci, de vrouw die op 14 januari dit jaar waarschijnlijk per vergissing met een kalasjnikov is doodgeschoten op haar balkon in Amsterdam-Osdorp, is dinsdag door de recherche gewaarschuwd voor een plan haar ook te vermoorden, meldde het Parool woensdag.
De daders zouden het vooral voorzien hebben op de Turkse crimineel Mehmet D. (46). Hij is de schoonzoon van de vermoorde vrouw Beyhan Demirci én echtgenoot van de deze week gewaarschuwde vrouw.
Zware wapens
Mehmet D. zit vast omdat hij zich heeft bewapend na de liquidatie van zijn schoonmoeder. D. is in februari met medeverdachten opgepakt. Bij het gezelschap werd een arsenaal aan zware wapens gevonden. De politie vermoedt dat Mehmet D. de moord op zijn schoonmoeder wil wreken, de Turkse crimineel zegt zelf dat hij zich wil beschermen.
Intussen jaagt de Amsterdamse politie op de daders van de liquidatie van een 25-jarige crimineel uit Zaandam. Hij werd in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten in de De Clercqstraat in Amsterdam-West, vlak bij een waterpijpcafé (zie artikel hieronder). Bij de schietpartij werd onder meer een voorbijrijdende tram geraakt.
Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakt zich „grote zorgen” over de vele liquidaties, ook omdat die levensgevaarlijk kunnen zijn voor onschuldige omstanders. Politie en justitie doen er volgens hem alles aan om de afrekeningen in het criminele circuit te voorkomen.
Van der Steur zei dat woensdag na afloop van de ministerraad in een reactie op de jongste liquidatie in Amsterdam.
Ingewikkeld
De bewindsman meent dat de politie en het openbaar ministerie voldoende instrumenten hebben om de liquidaties tegen te gaan, maar benadrukte ook dat dit erg ingewikkeld is. Hij is daarom blij dat zijn voorganger Opstelten het weer mogelijk heeft gemaakt om criminele burgerinfiltranten in te zetten, omdat dit mogelijkheden biedt om meer informatie te vergaren in de criminele wereld.
De criminele burgerinfiltrant was omstreden sinds de IRT-affaire van ruim twintig jaar geleden. Met medeweten van de politie en justitie werden toen grote partijen drugs doorgelaten. Er zijn nu strenge eisen gesteld aan de ‘burgermol’.