Binnenland

Zeeuwse oppositie eist vertrek hele college

MIDDELBURG. Drie oppositiepartijen in de Staten van Zeeland willen dat het volledige college van Gedeputeerde Staten opstapt om het zogenaamde Sloewegdebacle. Eerder was de verantwoordelijk gedeputeerde Van Beveren (CDA) al opgestapt omdat hij de Staten te laat informeerde.

Jan Dirk van Scheyen
11 May 2015 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 18:51
beeld Provincie Zeeland
beeld Provincie Zeeland

Volgens oppositiepartij SP was het voltallige college van GS al begin februari op de hoogte van de kostenoverschrijdingen bij de verbetering van de Sloeweg/N62, de verbinding tussen de snelweg A58 en de Westerscheldetunnel. Pas na de Statenverkiezingen zijn Provinciale Staten daarvan op de hoogte gebracht. R. van Tilborg (SP) noemt dat kiezersbedrog.

Ambtelijk werd het project op 12 maart stilgelegd. Op 31 maart zijn de Staten daarover geïnformeerd. De vertraging kost ruim 100.000 euro per week.

Het Sloewegproject was begroot op 58 miljoen euro, inmiddels is het 19 miljoen euro duurder geworden. Er was onder meer vergeten vluchtstroken in te tekenen, er werd uitgegaan van verkeerde materialen en er was geen rekening gehouden met btw die over het project moet worden betaald.

Volgens de SP en de PVV is het een publiek geheim dat een belangrijk deel van de problemen is ontstaan nadat in het kader van de zogenaamde NAR-regeling 160 oudere provincieambtenaren met vervroegd pensioen waren gegaan. Daardoor zou heel veel voor het project belangrijke kennis zijn weggelekt.

SGP-fractievoorzitter G. Roeland sprak maandagochtend in een vergadering van de Statencommissie economie en mobiliteit van „een ontluisterend gedoe.” Hij stelde vast dat de plannen aanvankelijk te luxe waren. „Er was een taakstellend budget, wat betekent dat het voor dat bedrag moest worden uitgevoerd.”

De plannen zijn inmiddels versoberd, onder meer door het weglaten van geplande viaducten en deze te vervangen door rotondes. De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en Port and Industry Zeeland (Portiz) lieten in april weten dat versobering onaanvaardbaar is. Volgens die twee organisaties is het voor de Zeeuwse economie van levensbelang dat de beloofde verbeteringen ongewijzigd doorgaan.

Het Sloewegproject heeft tot doel de verkeersveiligheid te verbeteren en de doorstroming van het verkeer richting België te optimaliseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer