75 jaar geleden brak de oorlog uit
DEN HAAG (ANP). Het is zondag precies 75 jaar geleden dat de Duitsers Nederland binnenvielen. In de vroege ochtend van 10 mei overschreden zes pantsertreinen de Duits-Nederlandse grens. Duitse parachutisten landden op strategische punten in de Nederlandse verdediging. Landtroepen bezetten bruggen, zoals de Moerdijkbrug en de Maasbruggen in Rotterdam. In hoog tempo ging het Duitse leger verder het land in. Dit was het begin van de Duitse bezetting, die tot 5 mei 1945 zou duren.
Het Nederlandse leger bood verzet, maar bleek totaal niet opgewassen tegen de Duitse oorlogsmachine en capituleerde op 15 mei. Dat was een dag nadat de Duitsers Rotterdam hadden gebombardeerd. Daarbij werd bijna de hele historische binnenstad van de Maasstad vernietigd. In die dagen vluchtte koningin Wilhelmina naar Londen, gevolgd door haar familie en het kabinet.
In de meidagen van 1940 kwamen ongeveer 2200 Nederlandse militairen om het leven en raakten er zo’n 2700 gewond. Er vielen ook 2000 burgerslachtoffers.
Het werden zware jaren voor Nederland. In de loop van de jaren werden de maatregelen van de Duitse bezetter tegen Joden zwaarder. Joden moesten vanaf 1942 een gele davidsster dragen. In juli 1942 begonnen de Duitsers met het deporteren van Joden. Van de circa 110.000 Joden die zijn weggevoerd keerden er na de bevrijding 5.000 terug.
Tot twee keer toe kwamen Nederlanders in opstand. Op 24 februari 1942 organiseerden communisten een staking als protest tegen de razzia’s waarbij Joden werden weggevoerd. In 1944 legde het Nederlandse spoorwegpersoneel het werk neer. De spoorwegstaking duurde van september van dat jaar tot de bevrijding in mei 1945.