Miljoenen voor onterechte opsluiting
AMSTERDAM (ANP). Vorig jaar hebben 6112 verdachten onterecht vastgezeten. Ze ontvingen daarvoor gezamenlijk 11,3 miljoen euro aan schadevergoeding. Dit blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Inclusief de advocaat- en reiskosten en gederfde inkomsten keerde de staat 28,8 miljoen euro uit.
Het aantal mensen dat ten onrechte vastzat en een schadevergoeding kreeg, is in tien jaar tijd ruim verdrievoudigd. In 2004 gingen het om 1874 zaken, waarbij in totaal 5,2 miljoen werd vergoed. Volgens secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is dit aantal de afgelopen jaren zo hard gestegen omdat Nederlandse rechters een verdachte te snel in voorarrest laten nemen. „Nederlandse rechters denken daar te makkelijk over en nemen te weinig tijd voor dit soort beslissingen. Soms worden twintig à dertig zaken op een ochtend behandeld en is er maar een paar minuten per zaak”, zegt Van Oosten in de Volkskrant.
Naast de schadevergoeding kost het ook gemiddeld 250 euro per dag als iemand in detentie zit. Advocaat Van Oosten geeft aan dat er diverse alternatieven zijn die veel minder geld kosten. „Sommige verdachten kan het niet anders vanwege vluchtgevaar of als het gaat om een zeer ernstig misdrijf. Maar in andere gevallen zijn er veel andere mogelijkheden zoals huisarrest met een enkelband, inname van het paspoort, nachtarrest of het betalen van een borgsom. Dit scheelt niet alleen in geld, maar het gaat ook om het menselijke aspect. Het heeft veel invloed op mensen als ze onterecht worden opgesloten”, aldus Van Oosten.