Binnenland

Christelijke fracties in actie tegen ‘flitsscheidingen’

De christelijke fracties in de Tweede Kamer vinden dat de overheid de „verontrustende cijfers” over het aantal echtscheidingen en zogeheten flitsscheidingen niet zo maar voor kennisgeving kan aannemen. Zij dringen aan op een debat over dit „maatschappelijke probleem.”

Redactie politiek
7 February 2002 11:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag bekend dat in 2001 een recordaantal van 37.500 huwelijken door echtscheiding strandt. Dat zijn er 2900 meer dan in 2000, en 1500 meer dan in het oude recordjaar 1994. Het aantal huwelijken daalt daarentegen: van 88.000 in 2000 naar minder dan 83.000 (inclusief ruim 2000 homohuwelijken) in 2001. In februari 2000 werden er meer huwelijken ontbonden dan gesloten.

In deze cijfers is het toenemende aantal flitsscheidingen echter nog niet eens opgenomen. Deze snelle uitweg uit het huwelijk via het geregistreerd partnerschap wordt maandelijks inmiddels door ruim 400 echtparen gebruikt.

De flitsscheiding is sinds 1 april vorig jaar mogelijk en hangt nauw samen met de openstelling van het huwelijk voor homoparen. Homoparen konden hun partnerschap omzetten in een huwelijk. Maar ook de omgekeerde weg werd toen mogelijk. Bij een flitsscheiding wordt een huwelijk eerst omgezet in een partnerschap, dat vervolgens zonder tussenkomst van rechter en advocaat kan worden ontbonden. Volgens onderzoeker J. Latten van het CBS is de flitsscheiding een „succesformule, die nu ook door notarissen wordt aangeboden.” Als deze trend zich voortzet, vindt bijna 20 procent van de echtscheidingen dit jaar via de snelle en gemakkelijke route plaats.

SGP-woordvoerder Van der Staaij heeft geschrokken kennis genomen van deze cijfers en ontwikkelingen. Hij kondigde donderdagmorgen aan samen met CDA en ChristenUnie een brief aan de regering te zullen vragen met een reactie op de nieuwe gegevens. „Echtscheidingen worden al te gemakkelijk als een soort natuurverschijnsel geaccepteerd. Maar in feite gaat het hier om een groot maatschappelijk probleem. Ik begrijp best dat dit kwaad niet zomaar via een nieuwe wet te bestrijden is, maar ik vind wel dat wij in de Tweede Kamer over deze problematiek een debat moeten voeren.”

Van der Staaij trok -samen met zijn collega’s Rouvoet (ChristenUnie) en De Pater (CDA)- al twee keer eerder bij de regering aan de bel over de „onthutsende” ontwikkelingen, in augustus en september vorig jaar. Evenzoveel keren liet de regering bij monde van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie echter weten dat zij geen reden zag actie tegen de flitsscheidingen te ondernemen. Volgens Kalsbeek zou de nieuwe mogelijkheid niet tot een groter aantal echtscheidingen leiden. „Maar dat kan na de woensdag gepubliceerde cijfers niet meer worden volgehouden”, aldus Van der Staaij.

De SGP drong er ook toen al bij het kabinet op aan de mogelijkheid tot flitsscheidingen bij wet „de pas af te snijden.” „Deze snelle en gemakkelijke manier van echtscheiding draagt bij aan een verdere verzakelijking en relativering van het huwelijk”, aldus Van der Staaij. „Achter echtscheidingen gaat altijd een ontstellende menselijke problematiek schuil. Het zou alleen daarom al een zegen zijn als mensen eens wat meer zouden beseffen hoe weldadig Gods geboden zijn voor ieder mens afzonderlijk en de samenleving als geheel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer