Binnenland

Negen jaar cel en TBS voor doodslag Tilburg

De rechtbank in Breda heeft dinsdag de 20-jarige B. G. veroordeeld tot negen jaar cel en TBS met dwangverpleging. G. stak op 18 juli Bart Raaijmakers in Tilburg dood na een uit de hand gelopen straatroof.

ANP
18 February 2004 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Tegen G. was vijftien jaar cel en TBS geëist. De rechtbank legde drie medeverdachten langdurige celstraffen op: twaalf jaar voor de 19-jarige C. R., acht jaar voor de 18-jarige G. de G. en zeven jaar voor de eveneens 18-jarige R. A. De ernst van de feiten rechtvaardigen deze straffen, aldus de rechtbank. De eisen tegen A. en De G. luidden twaalf jaar cel, tegen R. vijftien jaar. Laatstgenoemde heeft het slachtoffer hard geschopt.

De vier mannen zijn veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag (doodslag met strafverzwarende omstandigheden, in dit geval roof). Bij het formuleren van de eis tegen hoofdverdachte B. G. ging justitie uit van moord. Dat achtte de rechtbank niet bewezen. De rechtbank beperkte zijn celstraf om de TBS-behandeling sneller te laten beginnen.

Raaijmakers fietste op de avond van 18 juli met zijn broer en een vriend door Tilburg. De vier verdachten hielden hen staande en eisten geld. Een vechtpartij ontstond, waarbij de broer en de vriend wisten te ontkomen. Raaijmakers werd uiteindelijk viermaal in zijn rug gestoken, met fataal gevolg. Volgens de officier van justitie was het voorval een „exces van zinloos geweld.”

De voorzitter van de rechtbank, H. Alferink, sprak van een hechte, intensieve, planmatige en nauwe samenwerking, waardoor de drie mannen als medeplegers van de dood van Raaijmakers kunnen worden beschouwd. Volgens de rechtbank was G., de man die de dodelijke messteken toebracht, zich bewust van de mogelijke gevolgen van zijn handelen en had hij de dood van het slachtoffer kunnen voorzien.

De rechtbank nam het de vier zeer kwalijk dat ze uit verveling en geldgebrek hadden besloten iemand te gaan beroven. Daarbij waren de verdachten onder invloed van alcohol en softdrugs. De beroving leverde overigens geen buit op, behalve de fiets van Raaijmakers.

Raaijmakers’ dood veroorzaakte veel commotie in Tilburg. Twee van de vier veroordeelden zijn van Antilliaanse afkomst. De toenmalige burgemeester, J. Stekelenburg, kondigde naar aanleiding van de doodslag en andere incidenten harde maatregelen aan tegen criminele Antilliaanse jongeren. De politie intensiveerde de surveillances.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer