„KPN heeft komende jaren geen partner nodig”
DEN HAAG (ANP). In de Europese telecomsector vindt komende jaren waarschijnlijk een grote fusie- en overnamegolf plaats. Het Nederlandse KPN denkt voorlopig alleen nog niet aan een krachtenbundeling met partijen over de grens.
„Kijkend naar de komende jaren hebben we helemaal geen partner nodig om de lijn die we hebben ingezet vast te houden”, zei KPN-topman Eelco Blok zaterdag in een interview in Het Financieele Dagblad. „De vooruitzichten voor ons zijn goed, onze balans is hartstikke sterk.”
KPN dat nog niet zo lang geleden zijn buitenlandse dochters E-Plus en Base van de hand deed, focust zich nu juist weer op zijn activiteiten in Nederland. Maar op langere termijn sluit Blok een nieuwe slag niet uit. „Op termijn is dat een logische consequentie van wat er in de telecomindustrie aan de hand is. Maar dat zal dan wel gebeuren uit een positie van kracht.”
Kenners voorspellen al langer dat er in Europa een grote consolidatieslag zit aan te komen. „Als je Europa vergelijkt met Amerika, China en India, dan is hier een situatie die op lange termijn niet houdbaar is, zegt Blok. ,Schaal speelt gewoon een rol. Kijk naar China, waar alleen al China Mobile 850 miljoen klanten heeft.”
In de krant wordt het Belgische Belgacom geopperd als logische kandidaat voor KPN om een alliantie mee te vormen. Blok zegt daarover dat hij verschillende voordelen ziet, maar dat hij een snelle samenvoeging met Belgacom „onwaarschijnlijk” acht. Hij wijst er onder meer op dat de Belgische overheid nog voor 53 procent eigenaar is van het telecombedrijf. Daarbij heeft de huidige baas van Belgacom zich onlangs negatief uitgelaten over grensoverschrijdende fusies en overnames.
KPN bracht eerder deze week zijn eerste kwartaalcijfers naar buiten. Daaruit bleek dat het concern de vruchten plukt van investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in het netwerk en de dienstverlening. Er is sprake van een aanhoudende groei van het aantal klanten. De opbrengsten liepen op jaarbasis wel wat terug, maar de brutowinst bleef vrijwel stabiel. Onder de streep bleef 15 miljoen euro over, tegen 3 miljoen euro een jaar eerder.