„Bewaarplicht communicatiedata cruciaal”
AMSTERDAM (ANP). Het onderzoek naar de reeks liquidaties in en rond Amsterdam wordt „in ernstige mate belemmerd” door de afschaffing van de bewaarplicht van telefoon- en internetgegevens. Dat stellen Jeroen van Berkel, de officier van justitie die de liquidatiezaken in en rond de hoofdstad coördineert, en hoofd Opsporing van de Amsterdamse recherche Hanneke Ekelmans in een interview met de Volkskrant.
De kortgedingrechter bepaalde in maart dat aanbieders van telefoon- en internetdiensten niet langer verplicht zijn om alle verkeers- en locatiegegevens van gebruikers op te slaan. Volgens Van Berkel en Ekelmans heeft dat besluit ingrijpende gevolgen. „In de liquidatiezaken worden we geconfronteerd met zwijgende verdachten die er alles aan doen om buiten het zicht van de politie te blijven. Dan zijn communicatiedata voor de opsporing cruciaal.”
Zo was het vonnis in de zaak van Benaouf A., vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen, grotendeels gestoeld op mast- en telecomgegevens. Ook gegevens van camera’s die autolocaties bepalen en internetverkeer over bijvoorbeeld de huur van vluchtauto’s speelden een belangrijke rol. „Zonder zulke data wordt het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, het netwerk van deze verdachten in kaart te brengen”, aldus Van Berkel.
Het hiaat kwam onder meer eind 2014 aan de oppervlakte. Toen werd een verdachte opgepakt wegens bezit van verdovende middelen, maar hij bleek ook gelinkt aan een liquidatiezaak. „Zijn telefoongegevens kunnen wij nu niet opvragen.”
Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt inmiddels aan een nieuw voorstel om alsnog een bewaarplicht te introduceren.