Binnenland

Inspectie wil Jomanda laten vervolgen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat justitie het genezend medium Jomanda strafrechtelijk gaat vervolgen. De inspectie vindt dat Jomanda actrice Sylvia Millecam heeft „misleid” door te zeggen dat zij geen borstkanker had. Millecam overleed in augustus 2001 aan die ziekte.

ANP
18 February 2004 06:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Dat blijkt uit het rapport ’De zorgverlening aan S.M.’, dat de IGZ dinsdag heeft gepubliceerd. De inspectie, die volgens een woordvoerster nog deze week bij het Openbaar Ministerie aangifte doet tegen Jomanda, verwijt het vroegere medium uit Tiel vooral dat zij „voor dokter is gaan spelen” en dat ze is blijven ontkennen dat Millecam borstkanker had.

De inspectie typeert de handelwijze van Jomanda als „levensgevaarlijk” en zal onder meer aangifte doen wegens het vermoeden van een geweldsdelict. Millecam was ontvankelijk voor de diagnose van Jomanda, die vanuit een ’goeroe-positie’ en in een semi-religieuze sfeer werd uitgesproken als „onaantastbaar oordeel” uit de goddelijke wereld, aldus de IGZ.

De inspectie zal behalve tegen Jomanda ook aangifte doen tegen verscheidene andere alternatieve genezers en artsen die Millecam hebben behandeld. Voor sommigen is een strafrechtelijke toetsing op z’n plaats, voor anderen een tuchtrechtelijke. Volgens de inspectie heeft Millecam tussen september 1999 en augustus 2001 minimaal 28 zorgverleners bezocht.

Jomanda liet via haar woordvoerster weten eventuele juridische stappen met vertrouwen tegemoet te zien. Het medium zelf zwijgt een halfjaar tot 29 maart om boete te doen voor Nederland, aldus de woordvoerster voor het Radio 1 Journaal.

Het is Jomanda niet bekend welke fouten zij zou hebben gemaakt. Zij heeft Millecam geen medische behandeling gegeven noch haar advies gegeven. Dat doet zij nooit, aldus de woordvoerster. „Jomanda heeft haar bijgestaan als vriendin.” Jomanda zegt tegen iedereen en bij elke bijeenkomst: Raadpleeg de arts.

Voor haar zwijgen is Jomanda gehoord door de inspectie. Dat was een normaal gesprek, zei de woordvoerster. Tijdens het radio-interview schreef Jomanda op een briefje: „Sylvia was oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat ze wilde”.

De zaak-Millecam staat volgens de inspectie vol voorbeelden van ’gevaarlijke kwakzalverij’ waaraan Nederlanders bloot kunnen staan. Daarom pleit de IGZ voor beschermende maatregelen zoals een meldings- of registratieplicht voor iedereen die (individuele) gezondheidszorg bedrijft en de plicht om mee te werken aan de voor de patiënt best mogelijke behandeling.

Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg H. Kingma wil een aanscherping van de wet. De wet uit 1997, waarbij ’kwakzalverij’ werd toegestaan, is voortgekomen uit het denken van de jaren ’70 en ’80, toen heel veel werd toegestaan. „Op dit punt zijn we doorgeschoten”, zei Kingma in het NOS Journaal.

Ook de alternatieve geneesheer moet, net als gewone artsen, zich verantwoorden voor zijn werk. Kingma verwacht dat de minister van Volksgezondheid zich hier sterk voor zal maken. Het werk van heel veel alternatieve geneesheren is volgens hem goedaardig. Er zijn een aantal zaken, waarbij de patiënt letsel of erger oploopt. De veroordeling van de macrobioot Nelissen vorige week is een bevestiging daarvan, zei Kingma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer