Economie

Philips verliest op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP). De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden lager na de sterke koerswinsten van een dag eerder. Op het Damrak moest Philips inleveren na de publicatie van de kwartaalcijfers.

28 April 2015 09:22Gewijzigd op 15 November 2020 18:30

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 507,05 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 781,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,5 tot 0,6 procent.

Philips stond onderaan de AEX met een min van 1,7 procent. Het elektronicabedrijf zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen vanwege hogere investeringen bij met name de medische divisie. De omzet nam wel toe. Uitzender Randstad was koploper met een plus van 1,4 procent, na een adviesverhoging door Goldman Sachs.

Het aandeel TNT kwam nauwelijks in beweging. Het koeriersbedrijf, dat onlangs een overnamebod ontving van zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx, leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 19 miljoen euro.

In de oliesector kwamen BP en Total met cijfers. De beide olieconcerns merkten de gevolgen van de enorme daling van de olieprijs in de tweede helft van 2014 en zagen de winst in het eerste kwartaal afnemen. De winstdaling was echter minder groot dan gevreesd. BP won in Londen bijna 2 procent en in Parijs werd Total 2,2 procent meer waard. In Amsterdam klom Shell 0,5 procent.

In Madrid won Santander 0,7 procent. De grootste bank van de eurozone heeft in het eerste kwartaal de winst flink zien groeien. Santander hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en zag groei in zijn belangrijkste markten.

De Duitse bank Commerzbank, die geld wil ophalen door aandelen uit te geven, verloor in Frankfurt ruim 5 procent. Automaker Daimler kreeg er ruim 2 procent bij na sterke kwartaalresultaten. Orange verloor 2 procent in Parijs. Het Franse telecombedrijf hield ook vorig kwartaal last van de sterke concurrentie op de Europese markten.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0885 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 56,44 dollar. Brentolie werd ook bijna 1 procent goedkoper, op 64,38 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer