Binnenland

Vught heeft zwaarst beveiligde gevangenis

VUGHT (ANP). De donderdag tot levenslang veroordeelde moordenaar Lau G. heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd in zijn cel in de penitentiaire inrichting Vught. Deze gevangenis kent een lange geschiedenis die begon tijdens de Duitse bezetting.

24 April 2015 13:44Gewijzigd op 15 November 2020 18:27

In 1942 bouwden de Duitsers op die locatie een concentratiekamp, kamp Vught. Na de bevrijding werden er politieke gevangenen opgesloten. Vervolgens werden de gebouwen in de jaren vijftig gebruikt als gevangenis voor langgestrafte jongeren.

Het complex heette vanaf die jaren Nieuw Vosseveld. Van jeugdgevangenis groeide de voorziening uit tot een grote penitentiaire inrichting met tal van afdelingen en regimes. In 1999 ging er een forensisch psychiatrische afdeling open, bedoeld voor gedetineerden met ernstige psychische stoornissen. Ook heeft Vught een terrorisme-afdeling waar terrorismeverdachten vastzitten.

In totaal kunnen in Vught 750 mensen worden gedetineerd, inclusief enkele tientallen tbs’ers. Behalve een reguliere gevangenis, heeft de P.I. ook een Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Daar zitten criminelen opgesloten met een zogenoemd hoog uitbraakrisico. Met andere woorden: ze neigen naar ontsnapping.

Vught telt veel zwaar gestraften. Bekende gedetineerden zijn de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en Nederlands bekendste crimineel Willem Holleeder.

In juli 2012 pleegde Haarlemmer Fred de B., de man die werd verdacht van de moord op zijn beide schoonouders, zelfmoord in Vught. Dat was een dag voordat hij te horen kreeg hoe lang hij de cel in moest. De B. zat niet in de EBI. Lau G. wel en daarmee is hij de eerste die daar een einde aan zijn leven maakte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer