„Vertrek UvA-bestuurder Gunning goede stap”
AMSTERDAM (ANP). Het opstappen van Louise Gunning als bestuurder van de Universiteit van Amsterdam is door verschillende partijen ‘verstandig en onvermijdelijk’ genoemd. Studenten en docenten hopen dat er nu meer inspraak komt en ook Tweede Kamerleden reageerden met instemming op Gunnings vertrek. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vindt dat „we niet moeten vergeten dat zij ook waardering genoot”.
Veel studenten en docenten riepen al tijden om het ontslag van Louise Gunning als voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Zij protesteerden tegen de leiding van de universiteit en eisten meer democratie en transparantie. Velen zien nu liever ook de rest van dat bestuur vertrekken.
Zondag maakte de universiteit bekend dat Gunning zaterdagavond haar ontslag had aangeboden aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam. Gunning zei in een verklaring te hopen dat er nu ruimte en tijd komt om een nieuw bestuur samen te stellen. De Raden van Toezicht laten weten respect te hebben voor het besluit van Gunning en haar inzet te waarderen.
Protesterende docenten, die zich hebben verenigd in Rethink, vinden dat er naar ze is geluisterd. „Maar we hopen niet dat de post nu wordt opgevuld door een oud-politicus of een doorgewinterde bestuurder. We zoeken iemand die denkt en doet in samenspraak met de studenten en de docenten.”
Studenten die enkele weken lang het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten uit onvrede met de leiding van de UvA, zijn eveneens verheugd. „Nu hopen we dat de rest van het bestuur ook volgt”, zegt een van hen. „Een goede stap”, stelt ook De Nieuwe Universiteit, de actiegroep van studenten. Voorzitter Tom Hoven van studentenvakbond LSVb: „Dit is het beste voor de UvA. De situatie werd onhoudbaar, vooral voor mevrouw Gunning zelf.” Hoven heeft het dan bijvoorbeeld over de ontruiming door de politie van het bezette Maagdenhuis, terwijl de studenten hadden gezegd er zelf vrijwillig uit te zullen gaan.
PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis noemt het een moedig besluit. „Een nieuw bestuur moet zo snel mogelijk werken aan het herstel van vertrouwen onder studenten en docenten.” Ook D66, VVD en SP vinden het vertrek van Gunning terecht dan wel te respecteren.
Ook lovende woorden zijn er, zoals van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) die laat weten haar veel dank te zijn verschuldigd voor haar betrokkenheid bij de vereniging.
Op Twitter stellen veel Maagdenhuisbezetters te hopen dat Gunning geen bonus meekrijgt.