LTO tegen vetvijandige campagne van WTO
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet suikers en vetten niet gaan behandelen als tabak. Landbouworganisatie LTO Nederland heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de WHO met een verdeling van goed en slecht voedsel de verkeerde weg inslaat.
De ophanden zijnde kruistocht tegen dikmakers als vetten en suikers, die met etiketten voor consumenten duidelijk herkenbaar moeten worden, bevalt de landbouworganisatie niet. De campagne is ingezet om ziekten, die mede door overgewicht worden veroorzaakt, als hart- en vaatziekten en diabetes, te voorkomen. Beter zou het volgens LTO zijn mensen te stimuleren minder overdadig te eten en meer te bewegen.
Stickers die vertellen of een bepaald product goed of slecht is, slaan volgens LTO de plank mis. „Het gaat de verkeerde kant op als de WHO vetten en suikers op dezelfde manier gaat behandelen als tabak”, aldus de organisatie. Het leidt tot een „wereldwijd dieetconcept” van de WHO, dat geen rekening houdt met verschillen in diëten, levensstijlen en cultuurpatronen. Etiketten die consumenten inlichten over het product, moeten wat de landbouworganisatie betreft deel uitmaken van een grotere voorlichtingscampagne, waar ook gezond en met mate eten en beweging aandacht in krijgen.
Uit onderzoek dat de Gezondheidsraad vorig jaar heeft gedaan, is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders te dik is. De raad heeft daarbij geconstateerd dat de hoeveelheid lichaamsbeweging onder de Nederlanders de afgelopen jaren „sterk is verminderd.” De Consumentenbond lanceerde twee weken geleden een driekleurenstickersysteem om goed en gezond voedsel (groen) eenvoudig van de dikmakers (rood) te kunnen onderscheiden. Volgens de bond was dat nodig omdat consumenten nu de weg kwijtraken in de voedingsinformatie op de etiketten.