Binnenland

Mohamed B.: westers uiterlijk, maar óók jihadistische sympathieën

ROTTERDAM. De 27-jarige Mohamed B., die sinds oktober vastzit op de terroristen­afdeling in Vught, wordt in verband gebracht met een terreurcel van Islamitische Staat in Marokko. Wie is deze Mohamed B.?

Jacob Hoekman
14 April 2015 19:23Gewijzigd op 15 November 2020 18:10
Mohamed B. beeld ANP
Mohamed B. beeld ANP

Verwarring ligt op de loer. Moham­med B., de moordenaar van Theo van Gogh, heet na­genoeg hetzelfde. Maar de Marokkaanse B. die in verband wordt gebracht met een terreurcel in zijn vaderland, is een stuk jonger. Een ander groot verschil: nooit had deze B. een Nederlands paspoort. Hij was illegaal in Nederland – tot hij in oktober vorig jaar werd gearresteerd. Nederlands spreekt hij niet of nauwelijks.

Een erg opvallende verschijning is B. niet. Hij draagt geen djellaba en geen lange baard, maar westerse kleren en een bril. Bovendien rookt hij, drinkt hij alcohol en houdt hij zich niet aan de vijf verplichte dagelijkse gebeden voor moslims, weet zijn advocaat André Seebregts.

Bovendien is hij een ordinaire vrouwenversierder, zegt See­bregts. De advocaat wijst op chat­berichten met vrouwen die steeds volgens hetzelfde stramien verliepen: „Hij ziet op de Facebookfoto dat de vrouw een nikab draagt, hij begint dan ook met wat vrome woorden. Even daarna maakt hij duidelijk dat hij een dappere moedjahedien is, en vervolgens probeert hij hen uit de kleren te praten en begint hij over seks.”

Kortom, hij is op het eerste gezicht niet de ideale kandidaat om de gelederen van Islamitische Staat te versterken.

B., in een spijkerbroek en bomberjack, deed in januari voor de rechtbank in Rotterdam zijn verhaal via een tolk. „Ik ben gearresteerd omdat de islam mijn geloof is”, zei hij destijds met licht trillende stem.

Het openbaar ministerie denkt daar heel anders over. Vanochtend moest B., net als in januari, voorkomen in een zitting waar over de verlenging van zijn hechtenis werd gesproken. Het OM liet zich in januari niet misleiden door het westerse uiterlijk en gedrag van B. „Ze mogen zich zelfs zondig gedragen om maar niet op te vallen”, wist het OM te melden over IS-sympathisanten.

Ook de rechter vond toen dat er voldoende aanleiding was om B. langer vast te houden. Bij hem thuis in Amsterdam was een schrift over de jihad gevonden, en een door hem ondertekende eed waarin hij trouw zweert aan de leider van het kalifaat.

Verder stuitte de politie op informatie waarin B. zichzelf een aanhanger van IS noemt, en op instructies voor het maken van een bom. „Meng goed en gooi het tegen de dingen die snel voorbijkomen”, stond erin. „Bijvoorbeeld: een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger. Als Allah het wil.”

In het gevonden schrift stond ook een brief aan de Nederlandse regering: „Deze brief is van de volgelingen van de Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (…), bij Allah, dan zullen uw dagen zwart zijn.” Het is taal die voor de rechter zomaar zwaarder kan wegen dan een westers uiterlijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer