Binnenland

Gaswinning: rijkdom, bevingen en procedures

DEN HAAG (ANP). Het gas is rijkdom voor Nederland. In de gebieden waar het gas gewonnen wordt, betekent het voor de bewoners echter ook vrees voor aardbevingen. Dit leidde tot tal van rapporten en procedures. De Raad van State bepaalde dinsdag dat er rond Loppersum voorlopig geen gas meer mag worden gewonnen. De gaswinning daar mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

14 April 2015 14:28Gewijzigd op 15 November 2020 18:09

Een overzicht

1948: De NAM, opgericht voor de winning van aardolie, ontdekt in Drenthe enkele kleinere gasvelden.

1959: Bij Slochteren wordt een grote gasbel ontdekt. Het gaat om het eerste Groningse gas.

1963: Ingenieur Meiborg waarschuwt voor forse bodemdaling door gaswinning.

1984: Commissie-Bodemdaling wordt ingesteld om schade door gaswinning te voorkomen en te compenseren.

1986, Tweede Kerstdag: Eerste aardbeving in Noord-Nederland, bij Assen. NAM verwijst verband met gaswinning naar het „rijk der fabelen”.

1993: Begeleidingscommissie-Onderzoek Aardbevingen, voorgezeten door KNMI, concludeert dat aardbevingen onder bepaalde omstandigheden het gevolg zijn van gaswinning.

2012, 16 augustus: Sterkste aardbeving ooit gemeten in Nederland, bij Loppersum. Magnitude 3,6.

2013: Staatstoezicht op de Mijnen dringt om veiligheidsredenen aan op minder gaswinning. Onrust na uitgelekt concept-rapport dat Economische Zaken rekening houdt met aardbevingen met een kracht van 4,5 tot 6 op de schaal van Richter.

2014, 17 december: Kabinet besluit dat gaswinning in Groningen in 2015 extra wordt verminderd.

2015, januari: Concept-rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid lekt uit. Die concludeert dat overheid en NAM jarenlang veiligheid van bewoners hebben verwaarloosd.

2015, maart: provincie Groningen tekent bij Raad van State beroep aan tegen gaswinningsbesluit minister Kamp van Economische Zaken. Er zijn inmiddels circa veertig beroepschriften ingediend. Die komen onder meer van Groningse gemeenten, de veiligheidsregio Groningen en particulieren.

2015, 14 april: Uitspraak Raad van State in een spoedprodecure. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat de gaswinning onmiddellijk wordt gestaakt en stilgelegd. De Raad van State bepaalde dat er rond Loppersum voorlopig geen gas meer mag worden gewonnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer