Binnenland

Kamer ontevreden over bevoegdheden fregatten

Het is nog steeds niet duidelijk of de Nederlandse fregatten in de Perzische Golf een uitgebreidere bevoegdheid krijgen. Tot onvrede van de Tweede Kamer zal daar op korte termijn ook geen zekerheid over te geven zijn. De fregatten beperken zich nu nog steeds tot surveillancetaken en zullen niet betrokken zijn bij arrestaties.

ANP
6 February 2002 17:36Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Minister De Grave (Defensie) zei er woensdag aan te twijfelen of het probleem überhaupt wordt opgelost. „Het is geen specifiek Nederlands probleem. Ik zal er bij mijn Europese collega’s op aandringen snel zekerheid te krijgen”, zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

De minister wees erop dat er op dit moment een „politieke rel”in Canada speelt. Speciale grondtroepen van het Canadese leger waren verantwoordelijk voor de arrestatie van Al-Qaedastrijders die momenteel in Guantanamo Bay op Cuba vastzitten, terwijl zij voor de aanhoudingen geen juridische grond hadden. Wanneer de bemanningen van de Nederlandse fregatten Al-Qaedastrijders zouden arresteren, zou daar evenmin grond voor zijn. De Grave voelt er niets voor om in een dergelijke situatie verzeild te raken.

De minister reageerde op vragen van Kamerleden die zich zorgen maken over de bevoegdheden van de Nederlanders die de Amerikanen in hun strijd tegen het terrorisme bijstaan. De Grave vergeleek de situatie met het Nederlandse optreden in de Kosovo-crisis. „Toen bombardeerden we olie-installaties, terwijl we tegelijkertijd olie per boot aanvoerden. Daar vielen we allemaal over, maar dat is ook de hele oorlog niet opgelost.”

Ook over de uitbreiding van het mandaat van de internationale veiligheidsmacht ISAF was woensdag tot onrust van de Kamer niet meer zekerheid te geven. Interim-premier Karzai van Afghanistan heeft daar vorige week bij de Verenigde Naties (VN) op aangedrongen. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei dat dat in handen van de Veiligheidsraad van de VN ligt. „Dat debat moet in de boezem van de VN gevoerd worden.”

De opvolging van de leiding van ISAF baarde het CDA-Kamerlid Verhagen ook zorgen. Het CDA zou er „vanwege de geloofwaardigheid” moeite mee hebben als Turkije het eind april van Engeland zou overnemen. Verhagen wil de minister aan zijn belofte houden dat het leidende land lid is van de VN-Veiligheidsraad en dat de voorwaarden waaronder Nederland deelneemt dezelfde blijven.

Volgens Van Aartsen staan „alle opties nog open”. Hij kon geen toezegging doen, maar vindt het met Verhagen „een ijkpunt” dat de criteria dezelfde blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer